söndag 16 september 2012

Vems livspussel ska värnas?


Det verkar inte bli någon gårdsförsäljning av vin i Sverige. Inte för tillfället i alla fall. Så Harry Franzén, som vanligt, kan gapa bäst han vill. Där är sällan någon som lyssnar. Däremot ska det bjudas på hemkört Systemet. Inte så att dom ska börja puttra eget inne på lagret men buteljerna ska kunna köras hem till folk så att man slipper ta sig till bolaget. Det går lika bra att sitta hemma vid datorn och klicka hem varorna. Det finns förmodligen två skäl som talar för denna förändring.

För det första kan man redan idag beställa hem dricka från utlandet. Bara man skattar som man ska för kalaset så kan man köpa hem via Internet. För det andra är det i linje med ”lösa livspusslet”-logiken som ligger bakom t ex RUT. Folk är stressade och tycker att dom har för lite tid. Att då kunna få bag-in-boxen hem till fredagsmyset utan att man behöver ta rundan om bolaget är givetvis skönt. Jag kan ha förståelse för dessa argument även om jag inte tycker att dom är tillräckliga för att börja ha statlig hemkörning av spriten.

För även om man kan tycka att utlandsköp är att likställa med hemkörning från bolaget nere på torget så är det en betydligt längre resa att köpa en flaska vin på Internet ifrån utlandet än att köra den någon kilometer eller mil hem till folk. Det går betydligt snabbare och frågan är om snabba leveranser är förenligt med folkhälsan. Livspusselfrågan är givetvis relevant men väger det upp det faktum att folk inte behöver lämna lägenheten längre för att få hem sin Explorer på onsdagseftermiddagen? För att fortsätta tala i pusseltermer så kan den sista biten i den enes pussel innebära att den andres slås helt itu.

För mig som nykterist är det helt obegripligt varför man inte kan traska ner och köpa sina öl på bolaget, eller ta bussen eller bilen eller cykeln. Och då ska påpekas att jag inte alltid har varit nykterist. Tvärtom har jag varit på bolaget otaliga gånger och det är knappast så jobbigt att det motiverar att man måste få det hemkört.

Ju mer tillgängligt man gör alkohol desto större blir konsumtionen. Och även om man idag kan skaffa sprit svart oerhört enkelt så kan inte statens svar på det vara att själv öka tillgängligheten. Med samma logik borde vi ju ha cigarettförsäljning på stadsbussen och haschförsäljning på ICA. Och även om det säkert finns dom som tycker det vore bra så är det knappast i linje med svensk (mycket framgångsrik) alkohol-, tobak- och narkotikapolitik.

Foto: insulsitas.blogspot.com


För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!

*****

Bloggat: Anna klokt om Persson, Bengt bra om vinstuttag i välfärden

Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar