Jag tycker det är uppfriskande att människor tillåts omvärdera sina ståndpunkter och får respekt för sina nya uppfattningar. Det kan ju inte ske hela tiden men en pragmatisk inställning är alltid uppfriskande. I alla fall för en socialdemokrat.
En sak som det dock talas ganska tyst om i Sverige är dom risker som eurokrisen för med sig om man bortser från ekonomiska sådana. Det är ganska förståeligt. Att ta till sig och förstå vad det innebär för före detta offentliganställda greker att samla ved på gatorna för att kunna värma sig är inte lätt.
Likaså är det svårt för oss att förstå dom krafter som sätts i rörelse när t ex baskiska och katalanska grupper upplever att centralmakten i Madrid inte längre är deras legitima regering. Att separatism och nationalism växer sig starkare i Europa innebär inte bara att neofascistiska rörelser växer sig starkare. Det innebär även att medelklassen i mer välbeställda landsändar börjar ifrågasätta varför dom ska skicka skatteintäkter till andra delar av landet. I Spanien är detta ett reellt problem och även om hotet i dagsläget är ganska litet för att den spanska staten av idag ska kollapsa så finns risken där. Problemet är att frågan skjuts undan till förmån för mer ekonomiska debatter.
![]() |
Neville Chamberlain Foto: spartacus.schoolnet.co.uk |
Jag tror att vi måste börja prata mer om andra effekter än dom rent ekonomiska när det gäller eurokrisen. Risken för krig har negligeras. Neville Chamberlains gamla klavertramp "peace in our time" är kanske mer aktuellt än vad vi riktigt förstår och enda sättet att ta reda på hur det faktiskt förhåller sig är att prata om saken. Därför kan man inte bara ignorera t ex greker som upplever att hotet från Turkiet eller Tyskland växer sig starkare. För den som känner sig hotad kommer att rusta sig för oroligheter och då är det sista vi behöver ledare som negligerar den rädsla som finns.
För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
*****
Läs mer på Socialdemokraterna
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar