söndag 23 september 2012

Man kan faktiskt gå vilse

Är det någon mer än jag som blir lite förvånad över hur mycket man kan raljera över ideologiskt övertygade socialdemokrater? Att kasta skit på folk som är emot vinstuttag i välfärden, som inte gillar RUT, som inte vill öka antalet avreglerade marknader och som faktiskt tycker att Ernst Wigforss är större än Nils Karleby verkar vara helt legitimt. Drar någon till med en öppen eller förtäckt kommunistanklagelse är det knappt att någon reagerar. Detta trots att man därmed anklagar någon för att ha ett totalitärt sinne och sympatisera med massmord.

Att det kommer sådana anklagelser från högern i tid och otid är man ganska van vid. Inte för att det är OK för det men vad ska man förvänta sig? Men när kamrater springer omkring och kräker av sig att "vänsterfalangen" i partiet riskerar att splittra partiet så blir man ju bara trött. Varför i hela friden är folk som tror på ovan anförda trossatser mer partisplittrare än dom som vill acceptera jobbskatteavdragen, ha ökat antal privata utförare inom arbetsmarknadsområdet eller tycker att överskottsmålet ska vara den heliga graalen som inte får slaktas om så himlen ramlar ner?

Fast visst, det är lätt att ramla in i en hetsig retorik där anklagelser om trotskism är lättare att häva ur sig än att försvara sina ståndpunkter med hållbara argument. Att höja tonläget är ett bra sätt att slippa diskutera sakfrågor. Men en sak är klar, pragmatism kan inte vara liktydigt med värderelativism eller värdenihilism. Och stundtals tycker jag mig se tendenser till det inom vårt parti. Allt motiveras med "pragmatisk" hållning. Problemet är att politik inte kan vara värderingsfri och allt kan inte vara relativt. Någon form av kompass måste man ha. Och bara för att man har "frihet, jämlikhet och solidaritet" skrivet väggen där hemma så kan man inte ta vilka vägar som helst till det målet. För alla vägar bär inte till målet. Man kan gå vilse också.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Bloggat: Roger
 
Läs mer på Socialdemokraterna

2 kommentarer: