fredag 28 september 2012

Kärnfullt om vinstuttagen


Jonas Vlachos har seglat upp som en liten favorit på min mentala lista över vettigt folk. Vlachos, som är nationalekonom och skolforskare, skrev bland annat avsnittet om skolan i den välkända SNS-rapporten från förra året. Han är även mycket aktiv på Twitter och bjuder allt som oftast på mycket kärnfulla tweets. Idag bjuder Vlachos på ett sådant (kanske med anledning av Dagens Samhälles "vinstredovisning" för privata välfärdsbolag igår).


Så enkelt, så kärnfullt kan man alltså sammanfatta hela vinstuttagsdebatten. Dom som plockar ut vinster ur välfärden kommer att fortsätta med detta tills den dag då vi sätter stopp för det. Att ensidigt fokusera på uppförandekoder, vinstbegränsningar eller kvalité räcker alltså inte om man menar allvar med att man tycker att skattepengar ska gå till välfärden (min tolkning).

Stig-Björn Ljunggren skrevr även han i gårdagens DS. Han menar där att det överskott som uppkommer inom välfärdssektorn idag, och som används till vinstuttag, inte skulle uppstått om inte vinstuttagsincitamentet fanns. Detta kanske stämde på 1980-talet och det var en av anledningarna till att avregleringarna drevs igenom i ett senare skede. Men vad Ljunggren glömmer är att det idag är 2012 och inte 1980. Idag har vi, mycket tack vare dom alternativa utförarnas inträde på scenen, upptäckt former som t ex intraprenader.

I denna driftsform får personalen driva verksamheten och behålla överskottet som genereras i den egna verksamheten. Det är alltså inte som i traditionella kommunala verksamheter där överskottet från en verksamhet går tillbaka till nämndens gemensamma pott och där det just därför bränns pengar på saker som är onyttiga för verksamheten. Genom att överskottet ligger kvar på enheten skapas incitament för att faktiskt skapa ett öveskott som senare kan användas för att förstärka, förbättra och effektivisera verksamheten. Det finns goda exempel på detta runt om i landet och bland annat skolor i Höganäs drivs på intraprenad med goda resultat.

Debatten lär rulla vidare och det är glädjande att även forskare ger sig in i debatten. Jag gillar det för det höjer nivån på debatten över partipolitikens låsta linjer.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
*****
Läs mer på Socialdemokraterna

2 kommentarer:

  1. Bra kommentar. Överskott är ok, men inte vinster. Jag fick en gång i tiden lära mig att profiten kommer att finnas kvar när socialismen genomförts, men det kommer att heta något annat. Är det så du menar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack. Ja att pengar kommer "bli över" är ju rimligt även i socialistiska system. Så ungefär så är det jag tänker.

      Radera