söndag 16 september 2012

Jag har läst "Grundbulten" av Kennet Ahl

Det är lustigt hur man kan snubbla över böcker som är riktigt bra av en ren slump. "Grundbulten" av Kennet Ahl (pseudonym för Lasse Strömstedt och Christer Dahl) är precis en sådan bok. Det var nämligen på det viset att jag deltog på Skånsk politikerhelg i slutet av augusti och där hade den grupp som jag är med i, som utformar utbildnings-, kultur- och idrottsdelen i Skåneprogrammet, ett seminarium. Detta seminarium gästades av författaren Torgny Karnstedt.

Karnstedt som är en välkänd arbetareförfattare berättade om vad och vem som inspirerat honom och nämnde då bland annat Lasse Strömstedt och "Grundbulten". Jag hade ingen aning om vem vare sig Karnstedt eller Lasse Strömstedt var innan den helgen men nu vet jag mycket väl vem båda två är. Och genom en kollega fick jag låna "Grundbulten". Det sägs att man ska ha tur här i livet och precis som när jag upptäckte Kristian Lundberg så känner jag stor glädje över att jag nu upptäckt Lasse Strömstedt. "Grundbulten" är helt enkelt ett stycke svenskt mästerverk.

Boken skildrar fångarnas liv på anstalten Hall utanför Södertälje. Historien berättas genom Kennet Ahl och Ahl berättar dels om sina egna känslor och tankar, dels om andra fångars liv och öden. Det hela kretsar kring ett antal mord som sker inne på anstalten. Men dessa mord är snarare något att hänga upp en berättelse om unika människoöden på än något avgörande för boken som sådan. Ahl berättar om det ena livsödet efter det andra och alla är helt osannolika men ändå så verkliga. Det är en bild av våld, knark och hat som skildras. Men på något sätt väcks ändå läsarens sympati för dessa miserabla och hopplösa individer och man får en djupare förståelse för vad som driver en fånge i ett svenskt fängelse.

Ahls beskrivningar av knarket makt är oerhört träffande. Eftersom jag har sett mycket av det som Ahl beskriver kan jag bara bekräfta. Ahl berättar rakt upp och ner om hur det är. Utan omskrivningar, utan krussiduller. Om fler ungdomar hade läst om knark och kriminalitet i en berättelse som "Grundbulten" istället för att få höra förmaningar från prydliga vuxna så skulle säkerligen många tänka efter betydligt mer innan dom t ex testade att röka på.

Jag rekommenderar starkt att man läser "Grundbulten". Den är lättläst och inte speciellt tjock. Dessutom är den förvånansvärt lättillgänglig och enkel att tillgodogöra sig trots att den avhandlar ett av dom svåraste ämnena som finns.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar