torsdag 23 augusti 2012

Ylva Johanssons uttalande är stärkande

När man är i politiken får man höra många rykten och många omdömen av folk bakom deras rygg. Alla har inte förmågan att tala "till" folk istället för "om" folk. Det är säkerligen inget unikt för den politiska sfären men det förstärks säkerligen av det faktum att politiken på många sätt är en sfär där fraktionsbildningar tillhör vardagen och där dom dessutom accepteras. I ett företag är det i alla fall på pappret så att alla arbetar för gemensamma mål och drar åt samma håll. I politiken är det precis tvärtom. Att den formellt sanktionerade och explicita fraktionsbildningen, partierna i fullmäktige/riksdagen, också bidrar till att skapa informella fraktionsbildningar i form av olika intressegrupper och sammanslutningar internt i partierna, är jag tämligen säker på. Detta gör ofta att precis som att en kristdemokrat kan vägra lyssna på en vänsterpartist av ideologiska skäl kan olika fraktioner, eller falanger om du så vill, inom ett parti vägra lyssna på varandra.

Detta är en stor utmaning för partierna att hantera. Jag tror inte att storleken på partierna spelar någon större roll. Det finns fraktioner, falanger och intressegrupper inom alla partier. Se bara på KD eller SD. Två små partier med enorma interna slitningar och motsättningar. I KD:s fall är det en starkt religiös högerfalang som motsätter sig moderniseringstankar. I SD:s fall är det en salig blandning av nazister, fascister och andra tokstollar som ger ledningen huvudbry när dom försöker tvätta buken.

Att det finns motsättningar inom Socialdemokraterna är också känt. Har man över 100 000 medlemmar vore det ju anmärkningsvärt, eller för att inte säga obehagligt, om alla var rörande överens om allting. Samtidigt finns det några som kan röra sig i partiet på ett väldigt fritt sätt rent åsiktsmässigt eftersom dom har en hög integritet som renderar mycket stor respekt. Leif Pagrotsky är ett sådant exempel, Jan Eliasson är ett annat.

En som kanske är på väg att ta sig till en sådan position är Ylva Johansson. Ylva har fått utstå mer än många andra i vårt parti men hon kämpar på ändå och det är få som slår henne på fingrarna. Att se henne i en debatt mot borgarna är en fröjd. Idag uttalar sig Ylva i Aftonbladet kring vinster i välfärden och hon går där i polemik mot Stefan Löfven. Ylva konstaterar krasst ett antal självklarheter:

"– Jag håller inte riktigt med Stefan om att det inte går. Det är självklart ingen lätt sak men jag anser att vi behöver ha en reglering som säkerställer att pengarna återinvesteras, säger hon till Aftonbladet.
– Man ska inte kunna göra några snabba cash på välfärden.
Det innebär ett vinstförbud?
– Ja, det gör det. Vinstintresse får inte vara drivkraften.

– Det finns ingen kvalitetsnivå i där vi kan säga att vi nöjer oss. Barnen kan alltid lära sig lite mer i skolan, den gamla kan alltid få mer tid och barngrupperna kan alltid bli mindre."

Det är mycket glädjande att Ylva, som i media ibland påståtts tillhöra både höger- eller vänsterfalang, nu tydligt visar att hon minsann inte låter sig kategoriseras i någon vänster-högergruppering. Ylva höjer sig genom sina uttalanden i Aftonbladet över den typen av irrelevanta diskussioner och tar tydlig ställning i sakfrågan istället. Det är glädjande för mig och stärkande för Ylva. Bra jobbat!

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

2 kommentarer:

 1. Att en f.d. vänsterpartist skulle tillhöra högerfalangen känns högst osannolikt. För övrigt heter det väl "tvätta byken" och inte "tvätta buken"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är inte jag som har påstått det utan jag bara refererar till hur snacket har gått.

   Så är det! Noterar att u och y sitter bredvid varandra på tangentbordet och stavningskontrollen därför inte reagerat när jag tryckt fel.

   Radera