fredag 3 augusti 2012

Vad i hela friden sysslar Centerpartiet med den här veckan?

Centerpartiet har en mycket intressant vecka. Partiet har varit i media i princip varenda dag och deras två flaggskepp Annie Lööf och Lena Ek har gjort utspel, agerat ansvarstagande och levererat floskler som aldrig förr. Om det är ren tillfällighet eller om det är spinndoktorer som ligger bakom kan man som utomstående bara spekulera i. Om det är det första blir jag förvånad över Centerpartiets timing. Om det är det andra tycker jag rent ut sagt synd om Centerpartiet eftersom dom då har använt sin exceptionellt välfyllda partikassa på ett katastrofalt dåligt sätt.

Först ut i veckan var frågan om Tillväxtverket. Tillväxtverkets personalfester och representation har ballat ur fullständigt och sedvanlig medialogik följer. Lööf är snabbt ute och är både skakad och (upp)rörd. Dags att visa på handlingskraft således med inkallad generaldirektör och mediala utfall som sedvanlig ritual. Lööf får massor av mediaexponering och visar skinn på näsan.

Därefter var det dags för Lena Ek att göra entré. Vattenfall lämnar in en ansökan om att få bygga ny kärnkraft och givetvis hamnar Ek och Centerpartiet i skottlinjen. Folkpartiet jublar och deklarerar ny kärnkraftsera á la 50-60-tal samtidigt som Centerpartiet tonar ner det hela. En jobbig sits för regeringens gröna parti.

För att gjuta olja på vågorna eller för att utnyttja sitt nyvunna mediautrymme väljer Lena Ek med Centerpartiets goda minne att släppa en rejäl nyhet såhär under nyhetstorkans zenit. Förbud mot import av levande amerikansk hummer. Frågan som vi alla går och tänker på, frågan som förmodligen kommer att lösa Euro-krisen och som kommer att sända horder av euforiska centerväljare till valurnorna 2014. Eller inte.

Sen idag rider Lööf på Pridefebern som drabbat dom som är intresserade av detta fenomen. Homosexuella män ska få lämna blod tycker Lööf och trots motstånd från RFSL menar Lööf att det är diskriminerande att män som har sex med män inte ska få ge blod. En fråga som kanske inte vinner lika stort utrymme i den traditionella centerväljarens tankevärld som hummerfrågan men som säkerligen kommer på topp 3. Eller inte igen.

Man kan ha olika synpunkter och åsikter kring ovan nämnda frågor och var för sig finns det goda argument för och emot både själva frågan men även hanteringen kring den. Poängen är den att Lööf, Ek och Centerpartiet verkar aningen desperata och i ljuset av att partiet samlar ca fyra procent av väljarkåren så kanske budskapet som partiet sänder skulle vara mer sammanhållet. Vilken analys ligger bakom ett släpp av hummer- och homofrågor samma vecka som man har hand om kärnkraftsfrågan och eventuell korruption på ett statligt verk?

Det hela liknar på sätt och vis S under förra mandatperioden under Mona Sahlins ledning. Partiet sprang på alla bollar, skulle ha svar på alla frågor och det helst på en och samma gång. Ingen fråga, stor eller liten, var för trivial för partiet och det hela ledde fram till att ingen egentligen hade en aning om vad partiet stod för eller vad det ville. Inte ens i dom frågorna som man hade gett svar visste väljarna var man stod för det var för mycket för att hålla ihop helheten. Inte för att jag vill hjälpa Centerpartiet med tanke på deras nuvarande ideologiska inriktning men dom borde i alla fall själva ha analyserat läget så väl så att dom förstod och insåg detta.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!

*****

Bloggat: Jämlikhetsanden om Lööf och media

Läs mer på Socialdemokraterna

7 kommentarer:

 1. Centern verkar haft en Juholtvecka...

  SvaraRadera
 2. För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas, anser även jag.

  SvaraRadera
 3. Dom allra flesta HBt debattörer är emot RFSL i denna fråga.

  SvaraRadera
 4. Men hur var det med Löfven som vill att det inte längre ska vara straffbart att medvetet sprida HIV? Hur tänker er partiledare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har ju inte med inlägget att göra precis. Du kan läsa mer var S HBT:are anser i frågan här:

   http://www.socialdemokraterna.se/Webben-for-alla/Arbetarrorelsen/Hbt-socialdemokrater/Pressrumet/Uttalanden/Bekampa-hiv--inte-de-som-lever-med-hiv/

   Radera
  2. Jag anser att det definitivt har med inlägget att göra. Både Lööf och Löfven hade haft otur när de tänkte. Bådas tankar främjar hivspridning.

   Radera
  3. Som sagt, min uppfattning är att inlägget handlar om Centerpartiets vecka.

   I sakfrågan kring smittskyddslagen kan man ha olika åsikter. Jag personligen är inte insatt tillräckligt för att diskutera den och hänvisar dig som sagt till kamrater som har bättre koll.

   Radera