onsdag 15 augusti 2012

Rätt att lyfta ersättningsfrågan

FP och KD vill se över ersättningen till asylsökande. Den har inte förändrats på 18 år samtidigt som konsumentpriserna har gått upp med 26 procent under samma tid. Det är givetvis rätt att man bör se över ersättningen med tanke på detta. Det är samtidigt en märklig ordning vi har när det gäller (dom flesta) olika ersättningar. I regel sätts en ersättningsnivå i en fast summa och sedan ligger denna summa kvar tills någon får för sig att ändra summan. Någon hänsyn tas sällan till inflationen, till konsumentprisindex eller vad det nu än må vara.

Jag tycker detta i grund och botten är fel. Det rimliga vore att ersättningar antingen räknades upp med inflationen, med konsumentprisindex eller med reallönerna. Vilket som passar bäst tar jag inte ställning till här och nu men en löpande uppräkning vore det bästa och även det enklaste. Det hade också motverkat ojämlikheten i samhället vilket är en högst önskvärd konsekvens.

Lustigt i sammanhanget är att just FP går ut och vill prata ersättningar till asylsökande. FP la ju så sent som i våras förslag om att t ex nyanlända ska förlora sin ersättning om dom inte uppfyller vissa kraft i form av att ta arbeten. Den ideologiska logiken haltar som vanligt.

Avslutningvis vill jag också djupt beklaga Carina Mobergs allt för tidiga bortgång. Våra tankar går idag till Carinas nära och kära.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!

*****

Läs mer på Socialdemokraterna

2 kommentarer:

 1. Politiker tycker om att visa handlingskraft, så det är ett aptitligt system ur det perspektivet. Jag har för mig att Göran Persson tog bort inflationsskyddet på gränsen för statlig skatt: skatterna höjdes därmed per automatik utan att några beslut behövdes tas.

  Det finns väl ingen motsättning mellan att höja ersättningarna för de som anstränger sig och ta bort ersättningar för de som inte anstränger sig.

  Det är tragiskt när människor går bort tidigt. Igår Johnny Munkhammar (m), idag Carina Moberg (s).

  SvaraRadera
 2. Känns minst sagt tveksamt att öka ersättningen eftersom man är asylsökande under en ytterst begränsad tidsperiod. Sen är det arbetslinjen som gäller ifall man får uppehållstillstånd.

  Antagligen gör den här typen av utspel också att SD kan räkna in några nya väljare på sitt konto.

  SvaraRadera