Men mitt inlägg skulle handlar om något helt annat. Nämligen om att allt fler blir utan lön trots att dom är berättigade till det. Nyheten presenterars idag av Unionen och är mycket skrämmande. Arbetstagare säljer sitt arbete till köpare som sedan inte vill betala. Bedrägeri och stöld skulle det kallas om arbetstagaren gick till samma arbetsgivare och började plocka på sig diverse saker utan att betala. En som brukar påpeka detta frenetiskt, framförallt i sin gammal roll som säkerhetsansvarig på Svensk Handel, är Dick Malmlund. Sällan var han väl så upprörd som när nyheter om skurkaktiga anställda skulle spridas till svenska folket. Svensk Handel har inte riktigt kunnat fylla luckan efter Malmlund, vem är ansvarig nu liksom (?), men jag antar att vi inte får höra några upprörda uttalanden från den sidan med anledning av Unionens nyhet.
Vad som är intressant är att sju av tio företag som stjäl arbete från sina anställda saknar kollektivavtal. Detta är en hög andel och utan att slå på trumman för hårt så finns här nog ett samband. Extra (o)lustigt i sammanhanget blir det för den som igår följde Twitterdebatten mellan signaturen @klasskamp aka Jenny Bengtsson och @sweden aka Björn Frantzén gällande kollektivavtal inom restaurangbranschen. Jag tänker inte återge hela debatten här men i korthet kan man säga att den handlade om kollektivavtal eller ej. Tonen var stundtals hetsig och Björn Frantzén kunde inte för allt i världen förstå vad kollektivavtal skulle tjäna till. Han blev i det närmaste förolämpad av Bengtsson vilket han har full rätt att bli om han vill det. Men förhoppningsvis kan Frantzén, som äger en lyxkrog i Stockholm, få lite större förståelse för Bengtssons ståndpunkt när han slår upp tidningen idag och läser om Unionens nyhet.
Jag tycker en av verserna i Internationalen passar alldeles utmärkt att påminna om idag. Den skulle med lite modernare tappning kunna sjungas med ett litet tillägg efter "proletärens". Det tillägget är "medelklassen". Det skulle förstöra rytmen men det är bara att vänja sig vid för en socialdemokrat att även medelklassen måste räknas in i kalkylen.
I sin förgudning avskyvärda,
månn' guldets kungar nå'nsin haft
ett annat mål än att bli närda
av proletärens arbetskraft?
Vad han skapat under nöd och vaka
utav tjuvar rånat är,
när folket kräver det tillbaka,
sin egen rätt det blott begär.
För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
*****
Bloggat: Bengt
Läs mer på Socialdemokraterna
Guldets kungar ser jag som etablissemanget vilka främst försörjs av den vanliga befolkningens arbete. Till etablissemanget hör i hög grad även våra riksdagspolitiker oavsett partibeteckning som försörjs av skattebetalarna.
SvaraRaderaAtt tjäna 57 000 kr i månaden när man har ansvar för en budget på 1300 miljarder är i mina ögon inte orimligt. Den moderna representativa demokratin kräver att människor kan ägna heltid åt det politiska arbetet och då måste ersättningen för detta också vara god.
RaderaJag har däremot problem med arbetsgivare som stjäl arbete från sina anställda.
Blir ganska komiskt när ni politiker försvarar era egna ersättningsnivåer samtidigt som ni klagar på att medelsvenssons med ofta mycket bättre utbildning får några extra kronor i lönekuvertet.
RaderaVilket enormt ansvar för landet anser du att riksdagsmännen som representerar SD och V har bidragit med så här långt under innevarande mandatperiod?
"Vi politiker" är kanske att ta i. Jag tjänar inte några 57 000 kr i månaden.
RaderaJag tror att det är rimligt att alla som sitter i Sveriges riksdag har samma ersättning för det uppdraget. Oppositionen tar ett stort ansvar genom att vara just opposition. Sen kan man alltid ha synpunkter på enskilda partier och hur relevanta deras inspel i vardagen är. Det glädjer mig att du pekar på att t ex SD knappast lägger ansvarsfulla förslag utan agerar populistiskt. I fallet V håller jag väl inte med även om en del av deras förslag också är helt uppåt väggarna men på ett mindre ljusskyggt sätt.
Faktum är att under perioden 1992-2009 så ökade medelsvenssons lön med 90% medan riksdagsmännens löner ökade med 147%. Alltså är det högst rimligt med en drastisk sänkning av de senares löner. Detta har också framförts av Fridolin som tillhör en av de mer kompetenta politikerna i riksdagen. Han anser att en sänkning av årsinkomsten med 120000 kronor är högst rimlig vilket jag självklart håller med om.
SvaraRaderaEn regel borde införas så att riksdagsmännens löner följer den normala löneutvecklingen sen kan vi lägga in vissa mätvärden som t.ex. arbetslöshet och statsfinansiell stabilitet. Om dessa utvecklas negativt sänks riksdagsmännens löner och vice versa.
Jag delar som sagt inte uppfattningen att våra riksdagsledamöter tjänar för mycket. Med tanke på deras arbetsbörda och den press dom utsätts för samt det ansvar som var och en har så är det rimligt med en god ersättning. Är det några som man bör diskutera ersättningsnivå på så är det dels ledande tjänstemän inom offentlig förvaltning och framförallt näringslivstopparnas löner.
RaderaNär svenska folket bedömer vilka arbeten som är mest överbetalda kommer t.ex. de två grupper du nämner med på topplistan tillsammans med politiker. Svenska folket hade t.ex. rätt i omröstningen av EMU och de har enligt min mening även helt rätt om politikerlönerna.
RaderaSom sagt har vi olika åsikter i frågan. Intressant vore om man ställde frågan "vill du bli heltidspolitiker med tillkommande offentlig granskning för en lön runt 28000 kr i månaden?" (ungefärlig medelinkomst). Följdfrågan för alla som svarat nej på denna fråga skulle vara "skulle du göra det för 57000 kr". Samt slutligen "om nej på fråga 2, mot vilken ersättning skulle du göra det?".
SvaraRaderaDet vore intressant att se hur förändringen såg ut. Jag misstänker att vi skulle se en stigande trend i takt med att ersättningen ökade. Varför skulle t ex en läkare med ersättning på 60000 kr i månaden välja att gå ner till halva lönen, få större medial uppmärksamhet, tvingas jobba mer och dessutom befinna sig i Sthlm stora delar av året? Ersättningen handlar nämligen lika mycket om skälig ersättning som att möjliggöra för alla yrkeskategorier att kunna ta riksdagsuppdraget (med möjligt undantag för just höga offentliga tjänstemän och privata dito då. Men dom får ses som undantag i förhållande till ersättningsnivån).
Jag kanske får kanske anses som korkad enligt din mening men tar gärna ett riksdagsjobb för nya ersättningen 58300 kr i månaden.
SvaraRaderaEftersom gemene man inte vill ha denna typen av fruktansvärt ansträngande arbetsuppgifter till dålig ersättning så antar jag att det inte är någon större konkurrens?
Nej jag anser verkligen inte att du är korkad. Jag tycker att man ska ha skälig ersättning som heltidspolitiker och jag anser inte att 58 300 kr är för mycket.
Radera