söndag 5 augusti 2012

Kontanter känns passé

Sitter och slöläser bland olika tidningar nu på förmiddagen när jag snubblar över en artikel i SvD om förfalskade sedlar. Artikeln tar avstamp i dollarn och föga förvånande blir förfalskarna bättre och bättre. Tekniken går framåt, redigeringsprogram blir enklare och den svarta ekonomin blomstrar. Utrymmet för att förfalska sedlar är på många sätt större idag än igår och lockelsen att kunna göra egna pengar är lika gammal som penningekonomin själv.

För mig är diskussionen på sätt och vis helt osannolik. Idag kan man utföra mer eller mindre allting i form av penningtransaktioner utan att blanda in kontanter. Handla med kort i affären, köp varor på nätet eller betala en faktura via E-leg. Kontanterna känns passé. Men givetvis finns det dom som håller emot. Småhandlare som säljer tuggummi för en krona styck vill inte gärna betala kortbolagens avgifter vid så små köp och en del branscher föredrar kontanter framför kort av skatteskäl. Ett tydligt exempel är många lunchrestauranger här i Helsingborg som inte slår in betalningen i kassaapparaten om man betalar kontant. Transaktionen har "aldrig hänt" och skatten kan således stoppas i egen ficka. Dessa krögare vill säkerligen behålla kontanterna så länge som möjligt.

Bankerna och kortföretagen ser gärna att vi använder kort oftare. Det minskar deras personal genom minskad kontanthantering och det ger stadiga inkomster via avgifter på korten. Fast bankernas vinsthunger blir i detta sammanhang kontraproduktivt. Hade bankerna istället haft inställningen att kortens avgifter skulle tas bort för att stödja omställningen till ett kontantlöst samhälle så skulle omställningen förmodligen gå ännu fortare. Småhandlarna hade inte haft problem med avgiften och då hade motståndet därifrån försvunnit. Hade vi haft banker som tog ett samhällsansvar istället för ett aktieägaransvar så hade detta varit en möjlig utveckligen. Men nu har vi samhällsbärande banker utan ansvar och då får vi vad vi har.

Hade kontanterna försvunnit hade också den svarta ekonomin lidit stor skada. Skatteflykt, penningtvätt och narkotikahandel hade försvårats avsevärt. Transaktioner hade kunnat spåras på ett helt annat sätt och t ex bevisningen i en narkotikatransaktion hade förmodligen stärkts.

Givetvis finns det baksidor med att kontanterna eventuellt försvinner i framtiden men jag anser att fördelarna klart uppväger nackdelarna. Vad som krävs är politisk vilja att skapa regler som ser till att alla måste ta ansvar för vårt gemensamma leverne och samhälle. En vilja som allt som oftast saknas till min stora sorg.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!

*****

Läs mer på Socialdemokraterna

2 kommentarer:

  1. Du blandar ihop "bankerna" och "kortutgivarna"...VISA, MASTERCARD, American Express osv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag säger att både banker och kortutgivare har ett ansvar och att om bankerna velat ta ett större ansvar för samhällsutvecklingen hade förmodligen utvecklingen sett annorlunda ut. Ser inte att det är att blanda ihop.

      Radera