lördag 25 augusti 2012

Jag har läst "Tito - Folkets diktator"Läste ut Björn Kumms bok "Tito - Folkets diktator" häromdagen. Boken handlar som ni förstår om Tito, eller Jozip Broz, som han egentligen hette. Mannen som var Jugoslaviens diktator under större delen av landets existens. Mannen som ansågs ena landet och som samtidigt lade grunden till den splittring som skedde i våra dagar. Kumm beskriver på ett linjärt och enkelt sätt Titos liv och gärning från hans tidiga dagar i det habsburgska kejsardömet via den hårda kampen mot fascismen under världskriget till ett slut som på många sätt var både bisarrt och perverst. Tito var kommunist på sitt eget sätt och hans roll i världspolitiken är i det närmaste unik genom att han var en god vän till väst och ändå hade en (ibland) god och (ibland) fungerande relation till öst.

Bokens stora behållning är partisantiden. Den intensiva och hårda kamp som fördes på Balkan glöms ofta bort i dom stora fälttågens historia där Sovjet och USA står för det storslagna. Dom jugoslaviska partisanerna var oerhört starka i sin antifascistiska kamp. Dock gick dom, i likhet med så många andra, långt över gränsen för vad som kan berättigas i krig och det fläckar givetvis historien. Kumm beskriver dock det hela på ett sakligt och i mina ögon korrekt sätt vilket skänker boken tro- och läsvärdighet.

Boken är tunn och lättläst. Alla namn är inte helt lätta att hänga med i och för att se den stora ideologiska skiljelinjen mellan Titos kommunism och Sovjetkommunismen behöver man kunna en del om hur t ex marxismen men även leninismen fungerar och tolkas. Fast även utan denna förkunskap tror jag att man kan tillgodogöra sig stora delar av boken utan problem.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 

*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar