fredag 24 augusti 2012

I Azerbajdzjan så ock i Landskrona

Torkild Strandberg (FP) has done it again. För något år sedan gick han ut med dom bevingade orden: "Det behövs mer hyggligt folk i Landskrona". Hans dåvarande invånare dög helt enkelt inte. Och nu är han inne på samma spår igen. Två stadsdelar i Landskrona är väldigt utsatta för brott och då är lösningen att ta dit andra människor med högre inkomster eftersom dom enligt Strandberg är mindre kriminella. Och visst finns det ett samband mellan socioekonomisk status och kriminalitet. I den delen av analysen har Strandberg helt rätt. Men problemet är att hans korrekta analys tar stopp där.

För metoden att minska kriminaliteten är enligt Strandberg att rusta upp områdena och att dom ekonomiskt svaga grupperna då måste flytta på sig vilket gör att kriminaliteten försvinner. Och det är fullt möjligt att kriminaliteten försvinner ifrån det specifika geografiska området men problemets kärna, den låga socioekonomiska statusen som bidrar till kriminaliteten, kvarstår. Dock på en annan plats. Metoden för snarare tankarna till t ex Azerbajdzjan och melodifestivalbygget där. Då dög inte heller folket som bodde i närheten av arenan och man rev helt sonika deras bostäder och flyttade på folket eftersom dom inte skulle vara där när "rätt" folk kom.

Att rusta upp ett område som är nedgånget är givetvis bra men det ska göras med inget mindre för ögonen än att dom som bor där idag ska få det bättre. Inte för att man ska köra väck dom. Argumentationslinjen känns igen från andra borgerliga förslag. Frågan om nystartszoner tangerar på sätt och vis logiken. Att subventionera jobb på en viss geografisk plats gör i regel inte att fler jobb skapas totalt utan att befintliga arbeten flyttas från en ickesubventionerad plats till en subventionerad. Grundproblemet med för få jobb finns alltså kvar.

Landskrona borde satsa betydligt mer på att skapa jobb, tillväxt och framförallt framtidstro bland sina nuvarande invånare istället för att titta över gärdsgården efter grönare gräs. För man ska ha klart för sig att Landskrona på många sätt är en fantastisk stad med underbara människor. Jag har dessutom turen att känna många av dom!

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna 

4 kommentarer:

 1. Eller varför inte i London? Jag läste en artikel om att de 100 miljarder som OS kostade bl.a. motiverades med att man rustade upp ett ... mindre elegant område om vi uttrycker saken så. Vad tror du ... är det en slum(p) att det blir Rio nästa gång?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En intressant tankebana. Det har ju uttryckts farhågor kring hur alla favelas ska hanteras i Rio och det kanske är så att städer med den typ av problematik satsar lite extra för att få OS. Bland annat för att kunna röja områden med förment legitima skäl.

   Radera
 2. Läste på HD:s webbsida att politikerna i Helsingborg ska bege sig iväg på vad som kan betecknas som en ren nöjesresa. Bara FP värnar skattebetalarnas pengar och avstår. Kostnad för skattebetalarna 500 000:-.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att två nämndsgrupper åker iväg för att studera miljöbyggnation när man har ett mål att bygga en helt ny stadsdel lika stor som Ystads innerstad är i mina ögon fullt legitimt. Sen kan man alltid diskutera hur mycket det får kosta. Det är dock inte vad det här inlägget handlar om så det får vi göra på annan plats.

   Radera