måndag 27 augusti 2012

Det är bara att vänja sig

Stefan Löfven hade fullt upp igår. Först sommartal och sedan Agenda. Analyserna började hagla redan innan sommartalet igår och givetvis fortsätter dom komma fallande från lite varstans idag. Två som analyserade var Mats Knutsson och Lena Mellin. På många sätt gör dom helt olika tolkningar. Mellin anser att Löfven talar om för lite. Hon menar att han inte ger så många besked och att han helt undviker många frågor. Detta ser Mellin som en brist. Knutsson delar i mångt och mycket uppfattningen om att Löfven har ett smalt spann som han arbetar inom just nu men Knutsson kommer till en annan slutsats. Han menar att Löfven förmodligen gör rätt som satsar på jobben och ekonomin. Det är kring dessa frågor som valet 2014 kommer att stå.

Jag tycker att man kan vända på steken. Är det så att Fredrik Reinfeldt ger svar på alla frågor hela tiden med tydliga och enkla svar? Knappast. Var det så att Reinfeldt i 2003 gav svar på allting? Knappast. Vann Reinfeldt valet på att prata om allting hela tiden? Knappast.

Moderaterna vann valet 2006 och även 2010 på två-tre frågor. Dom drev inte femtielva frågor parallellt även om dom hade idéer och tankar om alla områden. Dom valde att fokusera sin kraft och energi på utvalda delar och sen fick resten komma efter hand. Jag är tämligen övertygad om att det är så man vinner val. Man hittar några "kardinalfrågor" och sen förklarar man samhällets framgång utifrån dessa. Det kan vara jobben, skolan, ekonomin, landsbygdspolitiken eller vad som helst. Det viktiga är att kommunikationen utåt blir tydlig, lättförståelig och engagerande. Därmed inte sagt att man inte måste ha svar på allt det andra men energin och fokus ska läggas på rätt ställe.

Detta skapar givetvis väldigt frustration i S-leden. Under Mona Sahlin pratades det mycket HBT, arbetslösa och utrikesfödda kvinnor. Under Håkan Juholts korta tid pratades det om barnfattigdomen, om avregleringar och om ideologi. Detta var på många sätt bra, detta attraherade många och framförallt Juholt påverkade hela debatten i en riktning bort från skatter mot värderingar. Men frågorna räckte inte riktigt till ändå. Har man inte jobben och ekonomin kan man (i princip) inte vinna val i Sverige. Det är detta som Löfven har identifiera och det är detta som kommer vara vägen fram till valet 2014 för socialdemokratin. Jag tror att både vi i partiet och betraktare vid sidan om får ta och vänja sig vid det.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
(Och det går visst även om det är svårt. Bara man vill)
 
*****
 
Bloggat: Peter H, Martin
 
Läs mer på Socialdemokraterna

2 kommentarer:

 1. Attraherade Juholt många ... ?
  Tvärtom sade ju undersökningarna ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skriver:

   "Detta skapar givetvis väldigt frustration i S-leden...Detta var på många sätt bra, detta attraherade många och framförallt Juholt påverkade hela debatten i en riktning bort från skatter mot värderingar. " Syftningen är alltså på "många (i S-leden)".

   Därutöver kan man konstatera att den politiska riktning som Juholt anlade attraherade många. S hade 35 % i mätningarna vid tiden för budgetmotionen 2011. Det är lika många som idag. Politiken var det alltså inget fel på. Problemen låg på det personliga planet.

   Radera