onsdag 29 augusti 2012

Är C och KD på fallrepet egentligen?


Jag sitter här och funderar på dagens mätning från Novus som vid det här laget är både allmänt känd och väl ombloggad. Alla lovar ju dyrt och heligt att man inte ska ta dessa opinionsundersökningar på allvar och att man inte bryr sig om dom men sällan är vi väl så aktiva i media, på Twitter och i bloggosfären som när det finns en ny härlig opinionsundersökning att sätta tänderna i. Jag faller säkert i den fällan själv så jag ska inte kasta sten i glashus men lustigt är det i alla fall. En annan sak som är lustig är hur alla alltid försöker argumentera för varför det är ok att prata om undersökningen just denna gång. Där är i alla fall jag skyldig. Och kanske är det helt ok att prata opinionsundersökningar. Det viktiga är väl att man skriver om något annat till och från också. Det kan i alla fall jag tycka.

Vad som kanske inte bara har att göra med just dagens opinionsundersökning är den långsiktiga trend som pekar på att KD befinner sig under fyraprocentsspärren mer eller mindre permanent och att nu även C verkar sväva kring den berömda fyran. Som ett brev på posten kommer utsagor om krisen eller chansen, beroende på vem man frågar, att KD och C åker ur riksdagen. Jag själv drömmer givetvis om detta scenario. Det vore ju kalasbra för S om två av fyra borgarpartier åkte ur riksdagen. I alla fall så länge dessa partier är sammansvetsade i en allians. Om det blockpolitiska dödläget skulle brytas, vilket jag önskar, vore det kanske synd om dom åkte ur. I vilket fall som helst renderar dessa tankegångar en intressant fråga. Nämligen den om någon på allvar tror att KD och C kommer att åka ur riksdagen 2014.

KD blev räddade i valet 2010 av moderata stödröster. 1/3 av alla KD:s röster var stödröster och det räckte till 5,6 procent. Det innebär att KD orkade samla strax under 4 procent alldeles själv. Det är ungefär vad mätningarna visar nuförtiden också. Det behövs således inte många röster för att KD ska klara sig. I Centerpartiets fall ser det lite bättre ut och skulle det krisa kommer förmodligen en del av ”dom gamla” väljarna att lägga sin röst på C av rena barmhärtighetsskäl.

Jag tvivlar på att någotdera av partierna kommer att åka ut om jag ska vara realistisk. Vad jag hoppas på rent politiskt är en helt annan femma. Vad tror du?

*****

Läs mer på Socialdemokraterna

2 kommentarer:

 1. Jag tror att det blir problem för de moderata taktikväljarna vilket parti de ska stödja. Fp får kanske också släppa till väljare till kd och c.

  C gjorde i förra valet mycket stora tapp till sd i landsortsvalkretsar, som tidigare har varit starka centerfästen. Det är sveket mot landsbygden som straffar sig.

  C:s försök att locka nya väljargrupper, som kompensation för att bönderna blir allt färre har misslyckats. Man har försökt bli alla småföretagares parti, genom att föra en extremt löntagarfientlig politik, utan att tänka på att den sista bondegenerationens barn och barnbarn (de som varit centerpartister av familjetradition) i allmänhet inte är egenföretagare utan löntagare.

  Kd har länge varit ett utdöende parti. Medelåldern är mycket hög och ökar för varje år. Unga kristna har vänt kd ryggen, speciellt sedan partiledaren Hägglund lagt sig platt för abortliberalerna inom borgerligheten. De går inte på snacket om "taktiska eftergifter". De har blivit för många.

  Kd satte nog sin sista potatis, när Odell utmanade Hägglund om partiledarposten och förlorade. Odell har en kristen profil, och är en skicklig politiker, som får saker ur händerna.

  Hägglund vann eftersom han blev partiledare som Alf Svenssons kronprins - och det är alltjämt Alf som är den stora auktoriteten för den åldrande medlemsskaran. Det var "inte snällt" att utmana Hägglund. Kd:s väljarkår består huvudsakligen av äldre pensionärer, som har röstat på partiet sedan det bildades.

  Men de få kompetenta politiker som finns i kd, förstod ju att Odell var enda chansen att rädda partiet från den pågående sotdöden.

  SvaraRadera