lördag 7 juli 2012

Vore inte en förändring önskvärd?

Idag är det Socialdemokraternas dag här i Almedalen och tur är väl det. Hade det inte varit för att det är just S som håller lågan brinnande så hade stället varit stendött. Mediabevakningen är intensiv, LO ångar på med seminarium och sossar ses i mer eller mindre varje gathörn. Hur det kommer se ut imorgon när KD kör sitt race är svårt att föreställa sig. I alla fall om föreställningen ska innehålla några andra adjektiv än öde. Just detta fenomen föranleder mig att fundera kring Almedalen och dess vara mycket eller vara lite.

Foto: http://www.visbysweden.com


I och med att åtta partier tog plats i riksdagen vid senaste valet så blev en vecka plötsligt mer än sju dagar. Åtta dagars politiskt Mecka dit lobbyister, lokalpolitiker och partieliter valfärdar för att slåss om utrymme, agendor och rosévin. Intensivt så det förslår men oundvikligen utmattande både för kropp och för själ. Jag personligen är nu inne på min fjärde dag och jag känner mig redan mätt på många sätt även om jag självfallet vill ha grädden på moset i form av Stefan Löfvens tal. Men för dom som inledde veckan i söndags är Almedalsveckan på många sätt över och förbi. Redan igår märktes en väsentlig avmattning av tempo och folkströmmar och kanske mest talande är att t ex årets Almedalsbloggare utsågs redan igår. Detta trots att det då återstod två dygn av spektaklet.

Min känsla är att Almedalen på många sätt växt förbi sig själv. Men jag landar inte i någon slags nedläggningskänsla för det. Almedalsveckan är högst relevant och välbehövlig. Det visar inte minst det faktum att arrangemanget växer år efter år. Men att istället för att viga en hel dag åt ett parti så skulle man kunna köra två partier på samma dag. Detta skulle göra det hela mer överskådligt, mer uthärdligt och mycket intensivare. Det skulle innebära att man utan att kolhydratladda i två veckor innan skulle kunna uthärda och sedan säga att "jag har minsann varit här under hela arrangemanget".

Självfallet finns det gott om intressen och argument mot en sådan förändring. Region Gotland skulle förmodligen slå bakut tillsammans med alla hotell- och restaurangägare på hela ön. Några partier skulle vägra att dela dag med SD och det skulle självfallet bli diskussion vem som skulle prata först på dagen. Det finns säkert en och annan organisation också som gärna håller igång hela veckan för att få ut maximal exponering. Men överlag tror jag att dom flesta skulle tycka det vore rätt bra om arrangemanget gick från åtta till fyra dagar. Det kanske inte ens är möjligt dock. Räcker hotellen till?

Hur som helst är det en fantastisk grej att få uppleva och oavsett om det är fyra, åtta eller tolv dagar i framtiden så kommer i alla fall jag alltid att längta tillbaka hit. Nu ser jag fram emot Stefan Löfvens tal och sen är det dags att trycka ut det sista ur mingeltuben.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas! 
(Ja, jag har lagt till "uttag" så att inga tvivel råda om vad jag menar)

*****

Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar