tisdag 24 juli 2012

Pinsamt för politiken

Igår skrev ett flertal medier om att Swedbank vill ha lagstiftning om amorteringskrav på bolån. Detta är bra och helt rätt. Vad som dock är skrämmande är att det är en av storbankerna som själv kommer fram till detta. Politiken har under flera år stått vid sidan av den växande bolånekarusellen och gjort mycket litet. Det mest konkreta är rådet från Finansinspektionen om 85 procents bolånetak. Ett beslut som framförallt får konsekvenser för dom som inte själva kan hosta upp 15 procent av köpeskillingen till sin nya bostad. Att inte mer har hänt är nästan skrämmande. Något som man knappast kan benämna Anders Borgs ständiga hotande som.

Frågan om bolånen rör sig i ett område där framförallt borgerligheten har kapitulerat men även S har haft svårt att ta ställning. Bolånen rör sig på gränsen mellan marknad och politik på ett ideologiskt känsligt sätt och när nyliberala dogmer får ligga till grund för hur marknadsekonomin ska utvecklas så försvinner politikens möjligheter och förmåga att agera. Men att reglera marknader är att hjälpa marknader att bli stabila. Genom att politiskt sätta tydliga och för medborgarna fördelaktiga spelregler på marknaderna kan man rädda marknaderna från sig själv och från att förstöra för övriga samhället. Hade spelreglerna varit hårdare hade förmodligen varken Lehman Brothers kraschat eller Eurokrisen uppstått. Sen måste givetvis spelreglerna följas också vilket inte precis varit fallet i den senaste krisen.

För politiken i Sverige är det närmast pinsamt att Swedbank går ut och kräver hårdare lagstiftning kring amorteringar. Samtidigt är det tveksamt om Swedbank gör det av idealism och värn om svenska folket. Förmodligen är det så enkelt att Swedbank ser en risk för vikande avbetalningar och att folk får svårare för att täcka sina kostnader. I ett sånt läge är det bara naturligt att en bank vill försäkra sig om att deras inkomster inte viker när folks ekonomi kollapsar. Men ett mynt har alltid två sidor och i detta fallet är den ena sidan ganska positiv i alla fall.

Foto: techarena.it


För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!

*****

Läs mer på Socialdemokraterna

1 kommentar:

  1. Kan bara hålla med dig. Politikerna borde agerat för minst tio år sedan.

    Det som är ännu mer lustigt i sammanhanget är att statligt skapade SBAB är en av de största bovarna. Man började med att införa samma ränta för lån till både bostadsrätt och hus. Sen körde man vidare genom att medge lån på hela köpeskillingen och man var även drivande till att slopa amorteringskravet. Man kan alltså säga att politikerna indirekt varit med och blåst upp bostadsbubblan. Sen har självklart Reinfeldts jobbskatteavdrag och avveckling av fastighetsskatten ytterligare eldat på utvecklingen.

    SvaraRadera