tisdag 17 juli 2012

Pengarna som betalar räntorna

Satt och skummade igenom lite artiklar och som vanligt är bolåneräntorna ett ämne som engagerar. Bankernas marginaler kritiseras och som bekant skäller Anders Borg titt som tätt. Det har han gjort sedan 2008. Hur många gånger det är nu har dom flesta nog tappat räkningen på. Tur att information finns att få på sidan Borgs Bankbråk.

En intressant sak i diskussionen om räntorna är att se den i ljuset av alliansens skattesänkarpolitik. Jobbskatteavdraget har gett någon med ca 25 000 kr i månaden runt 1 000 kr mer i början av varje månad i handen. Dessa 1 000 kr äts sedan snabbt upp av bland annat höjda fack- och a-kasseavgifter. Själv betalar jag 760 kr i månaden för mitt medlemskap i Handels och till a-kassan. Som tur är har jag inga bolån. Bolånekostnaderna har ökat i Sverige och den privata skuldsättningen är idag oroande hög. Men som jag tidigare har skrivit om är det inget som Borg vill ta i ens med tång. Det är hans väljarbas som drabbas om privatlånen ska minskas.

Frågan är hur högre kostnader för bolånen, som bland annat möjliggjorts av stora skattesänkningar, har bidragit till att göra den svenska ekonomin bättre. Statsfinanserna klaras genom nedskärningar i trygghetssystemen men hur ska privatfinanserna klaras med en ökande skuldsättning och med minskat stöd från samhället?

Allting i ett samhälle hänger samman och drar man lite i ena tråden kan en maska gå upp någon helt annanstans i väven. Jobbskatteavdragens effekter är omstridda men jag tror nog att ökad privat konsumtion och lånesättning kan beskrivas som en av effekterna. Framförallt eftersom skattesänkningarna inleddes i brinnande högkonjunktur och har avtagit i lågkonjunktur. En ganska destruktiv ekonomisk politik för ett samhälle om man ska tro historien.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!

*****

Läs mer på Socialdemokraterna

2 kommentarer:

 1. Fakta : 25000:- ger ett jobbskatteavdrag på ca 1680:- i månaden .

  Fack avgift bestäms av fack.

  Avgift till A-kassa finns för att en liten del av den totala kostnaden ska vara relaterad till arbetslöshet inom respektive facks område (dvs försäkringsbaserad).


  A-kassa handels :
  http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Skatter/Skatt-pa-arbete/Jobbskatteavdraget/

  https://www.internetkassan.co/04/Index.aspx?id=257

  SvaraRadera
 2. Jag gör knappast anspråk på att vara exakt i min skrivning:

  "Jobbskatteavdraget har gett någon med ca 25 000 kr i månaden runt 1 000 kr mer i början av varje månad i handen. Dessa 1 000 kr äts sedan snabbt upp av bland annat höjda fack- och a-kasseavgifter."

  Hur kommenterar du det faktum att bolånemarginalerna ökat och att det äter upp dom pengar som "folk fått i handen"?

  SvaraRadera