Magdalena Andersson ville av förklarliga skäl inte ge sig in i en diskussion kring lönebildningen även om jag nog tycker att hon var lite väl defensiv. Att kommentera lönebildningen i Sverige vore fel men att tala om den tyska dito vore mer ok enligt min mening. Hennes svar om att "folket alltid får betala för det finns ingen annan" gjorde både mig och ett antal andra aningen konfunderade. Om man med folket menar varenda individ i samhället så är det givetvis rätt men för en socialdemokrat torde "folket" snarare innebära löntagarna och våra svagare grupper. Då blir Anderssons svar ganska anmärkningsvärt. Döm själva.
Intressant i sammanhanget är att jag igår slog upp Sydsvenskan och läste Per T Ohlsson. Ohlsson hade träffat Assar Lindbeck i Almedalen och diskuterat Europas kris med honom. Ett citat ur denna intervju är väldigt talande:
”Man kan inte ha snabbare kostnadsutveckling än i andra länder i samma valutaunion. Där brast det i stor utsträckning. Länder som råkat illa ut – Portugal, Irland, Spanien, Grekland – har haft en lönekostnadsstegring de senaste tio åren på 40–60 procent medan Tyskland haft 8 procent.
Skillnaden ledde till vad man kan vänta sig. Stora utrikeshandelsproblem, minskad produktion och lågkonjunktur.” - Assar Lindbeck i Sydsvenskan
Lindbeck säger samma sak som jag (något mindre träffsäkert) försökte säga till panelen på S ekonomiska seminarium. Jens Henriksson, som för övrigt är helt lysande, svarade i min mening bäst även om han undvek kärnan. Dock hade såväl Henriksson som Annika Winsth ett väldigt ovanifrån-perspektiv och jag tycker nog att Socialdemokraterna måste ha ett lite annorlunda perspektiv på hur krisers konsekvenser fördelas. Lika så måste produktivitetsökningar tillfalla löntagarna i lika stor utsträckning som till någon annan. Men det kanske kommer nästa år. Man kan ju alltid hoppas.
För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
*****
Media: Klippet med min fråga finns här och jag kommer ca 2:48 in.
Läs mer på Socialdemokraterna
Penningpolitik och lönebildning är tydligen tabu. Lönebldningen fungerar så dåligt att det krävs 6,5 procents arbetslöshet för att hålla nere löneökningarna enligt Knjunkturinstitutets senaste rapport. Så har ddet varit dom senaste tjugo åren. Detta vågar inte politikerna ta i.
SvaraRaderaSom sagt förstår jag att inte MA lägger sig i den svenska lönebildningen. Det ska hon inte göra som svensk politiker. Men i frågan om eurokrisen bör en diskussion föras kring frågan även på politisk nivå och då kan man diskutera utifrån länderna i eurozonen.
RaderaHur kan Löven lova full sysselsättning utan att förändra lönebildning och penningpolitik???
RaderaLöven verkar tro att vi kan få full sysselsättning med bättre och mer utbildning.Men folk är inte för dåligt utbildade.
Man skulle kunna göra följande experiment. Sparka alla som har för hög utbildning för det jobb dom utför och anställ någon med rätt utbildning för jobbet. Vi skulle då få stor brist på folk med bara grundskola och en massa arbetslösa med högskoleutbildning.
På mitt jobb springer högskoleingenjörerna och frågar montörerna hur problemen ska lösas..........