tisdag 31 juli 2012

Jag har läst "S-Koden: Den socialdemokratiska utmaningen" av Carl HamiltonIgår läste jag ut Carl Hamiltons "(S)-Koden: Den socialdemokratiska utmaningen" och jag måste säga att jag gillar boken skarpt. Hamilton som bland annat arbetat på SVT tidigare gör en genomgång av vad han anser vara socialdemokratins för- och nackdelar igår, idag och imorgon. Det är ett ambitiöst projekt som på inga sätt kan göra anspråk på att lösa hela socialdemokratins gordiska knut men det är ett stort steg på vägen. Hamilton tar utgångspunkt i framförallt Nils Karlebys ideologiska uppfattningar och bygger sedan vidare via Per-Albins folkhemsbegrepp till dagens ganska bortkomna socialdemokrati där den teoretiska grunden och den pragmatiska hållningen minst sagt har blivit lite luddig.

Den stora förtjänsten med boken är att Hamilton både utmanar och bekräftar mig som socialdemokrat. Han visar på att socialdemokratin har en potential som inget annat parti i Sverige och kanske till och med världen. Samtidigt trycker han in nageln ordentligt i ögat och strör salt i såret när han påpekar att det i många stycken är SAP som bär huvudansvaret för utvecklingen av det svenska samhället inte bara fram till 1970-talet utan även därefter. Avregleringarna av diverse marknader är ett tydligt exempel, den statliga industripolitiken ett annat, nedskärningarna under 90-talet en tredje och så vidare.

Avslutningen i boken är hoppingivande även om jag tycker det är lite synd att Hamilton går ifrån sitt helikopterperspektiv en aning och ger sig in i sakpolitiska frågor som RUT och ROT utan någon tyngre analys. Men det är förmodligen mest ett sätt att påverka den dagsaktuella debatten och därmed sälja lite fler böcker.

Till skillnad från Kjell-Olof Feldts bok som kom ut i samma veva som Hamiltons så är (S)-Koden mycket god läsning som jag tycker varje socialdemokrat med en önskan om framgång för S bör läsa. Boken lämpar sig förvånansvärt väl för studiecirkelverksamhet. Ett medvetet drag av Hamilton eller bara ren tur? Jag tror faktiskt på det första.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!

*****

Bloggat: HBT-sossen har också läst båda böckerna

Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar