tisdag 10 juli 2012

Jag har läst "Matens pris" av Malin Olofsson och Daniel ÖhmanI helgen läste jag ut "Matens pris: boken som inte matindustrin vill att du ska läsa" av Malin Olofsson och Daniel Öhman. Boken vann Stora Journalistpriset 2011 och den satte igång en debatt kring våra matvanor bland annat genom Sveriges Radios blogg med samma namn. Jag förstår varför och den som läser boken inser snabbt att vårt sätt att leva på i västvärlden är helt ohållbart i längden. Detta är visserligen känt sedan tidigare men genom bokens väldigt enkla och tillgängliga språk får man se verkligheten bakom vår ohållbara livsstil. En verklighet jag inte är speciellt stolt över att vara en del av.

Boken är förhållandevis tunn, den är inte mer än 274 sidor, och den är väldigt lätt att följa med i. Exemplen är många, faktauppgifterna likaså, men Olofsson och Öhman lyckas på ett pedagogiskt sätt få läsaren att hänga med i alla turer genom att tillämpa intervjuer som bärande bjälke i sin framställning. Det blir så mycket lättare när det är människor som pratar jämfört med långa texter eller diagram som ska försöka förklara samma sak.

Eftersom boken är så lättläst blir den också tillgänglig vilket säkerligen bidorg till att den vann Stora Journalistpriset. Författarnas slutsatser blir att vi framförallt måste dra ner på köttkonsumtionen men med den stora fördelen i argumentationen att dom inte säger att köttätande per definition är felaktigt. Det blir inte moraliserande utan krasst konstaterande och det gör att i alla fall jag kan ta till mig boken på ett bättre sätt. Klart läsvärt alltså.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!

*****

Läs mer på Socialdemokraterna


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar