måndag 23 juli 2012

Ganska fräscht av Carl Bildt faktiskt

EMU är i gungning. Debattinläggen haglar kring hur problemen borde ha undvikits och ekonomerna tävlar med varandra i att berätta vilka olika lösningar på krisen som står till buds. Det är lustigt att följa för dom flesta rabblar bara upp ett antal möjliga scenarios utan att ta någon egentlig ställning. Ekonomerna som under 80- och 90-talet dogmatiskt uttalade sig om normpolitik och om "Marknadens" överlägsenhet är nu villrådiga som ungar i en leksaksaffär. Dom får bara välja en sak bland alla möjligheterna och kontentan blir passivt betraktande av hela härligheten.

Politikerna är lika villrådiga dom. När samarbetet och gemenskapen sätts på prov drar var och en öronen åt sig och blir dumdristigt nationalistiska. Allting är någon annans fel och den egna nationen är det som ska skyddas. Någon annan måste ta ansvar för helheten när var och en ser om sitt eget hus. Drömmen och visionen om en gemensam monetär union blev plötsligt väldigt lite värd. Och ändå är den för värdefull för att någon ska våga ta steget att låta den falla. Vi såg det senast i fredags då parlament efter parlament valde att godkänna dom spanska nödlånen.

Carl Bildt (M) försöker sig i detta sammanhang på något ganska fräscht. Han pratar om EU och Europas gemensamma utmaningar i andra termer än ekonomiska. Han pratar om det enda som EU för tillfället verkar kunna göra bra och det är att hålla fred på kontinenten. Bildt ser framåt, om än lite naivt och trångsynt eftersom han mer eller mindre ignorerar att EMU håller på att implodera, men ändock framåt. Jag tycker det är uppfriskande. För bara för att EMU kollapsar mitt framför ögonen på oss så är där få som vill att EU ska göra det samma. EU-projektet med alla sina brister i fråga om arbetsrättsliga och sociala rättigheter är på många sätt en förutsättning för att såväl freden som miljön ska kunna klaras i Europa.

Jag hoppas att fler snart följer i Bildts spår och ser framåt. Vad gör vi och vad vill vi med EU? Det är frågor som svävar över oss oavsett vad som händer med euron.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!

*****

Media: Jan Andersson (S) skriver idag om motionen om sociala villkor som Folkpartiet har överklagat här i Helsingborg.

Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar