söndag 1 juli 2012

Frågan om EU är hetare än på länge

Frågan om EU och EMU är på många sätt hetare och mer aktuell än den varit på många år. Av förklarliga skäl. Eurokrisen har väckt många EU-kritiker till liv och plötsligt är det legitimt att ifrågasätta inte bara euron utan hela EU-projektet. Tydligast ger detta förmodligen utslag i Storbritannien. Dom konservativa under David Camerons ledning är delade i frågan och en stark flygel av partiet är ytterst EU-kritiska. Detta tvingar nu Cameron att förhålla sig till EU-skeptikerna eftersom marken gungar och vore det inte för Liberaldemokraterna hade säkerligen Cameron initierat en folkomröstning om EU för längesen. Vad en sådan folkomröstning ska ta ställning till är lagom luddigt och formuleringarna balanserar mellan en distansering till Bryssel och ett utträde.

Den brittiska opinionen är speciell och frågan om EU drar upp politiska skiljelinjer som inte är speciellt vanliga i resten av EU. I andra delar av unionen är det dom konservativa och liberalerna som är EU:s kraftfullaste försvarare mot vänsteralternativ som vill minska EU:s inflytande och makt. I Sverige är det t ex V och MP som varit dom häftigaste EU-motståndarna men även dessa partier har ju nu tvingats in i den EU-accepterande fåran. Frågan är vad en brittisk folkomröstning skulle leda till. I kombination med ett eventuellt Grexit skulle EU-kritikerna få förnyat mod.

Frågan om Sveriges EU-deltagande är iskall och jag tror att den kommer att fortsätta vara så. Vi är inte med i euron, vi står oss starka rent ekonomiskt och svensken i gemene man är van vid EU och ser det som en självklarhet att Sverige deltar. Diskussionen som borde komma inför EU-valet 2014 är hur vi vill att unionen ska utvecklas. Dom sociala delarna bör diskuteras och frågan om Lissabonfördragets intentioner behöver dryftas. Vad hände med solidariteten och välfärdstanken när borgerliga regeringar tog över i början av seklet? Ska EU bara vara en marknadsunion eller menar vi allvar med att EU ska ta ett stort ansvar för arbetslöshetsfrågor och andra sociala frågor? Även på miljöområdet bör en större diskussion föras om hur EU kan ta täten i miljöarbetet i världen. EU gör mycket men EU måste göra mer om EU ska vara legitimt. I alla fall i mina ögon.

För övrigt anser jag att vinster i välfärden ska förbjudas!

*****

Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar