tisdag 3 juli 2012

Då hade alla blivit chockade kan du tro!

Socialdemokraterna har granskat regeringens tid vid makten. Det är sex år nu som regeringen har suttit vid rodret och det går inte längre att gömma sig bakom det för Moderaterna så förhatliga "sosse-Sverige". Moderaterna har satt sin prägel på landet och detta utmärker sig som starkast i frågan om skatterna och i frågan om inkomstklyftorna. Många människor tjänar väldigt mycket pengar i Sverige men andra har fått det betydligt tuffare. Bakom allt detta ligger frågor om samhällssyn och frågan om jobben.

Granskningen som S har gjort tar sikte på den andra frågan. Reinfeldt ville bli utvärderad på jobben och detta är nu precis vad S har gjort. Föga förvånande har S kommit fram till att allting har gått åt pipsvängen. Arbetslösheten är högre, sysselsättningsgraden är lägre och stora delar av arbetsmarknadsåtgärderna är sönderslagna. Om detta finns mycket att säga. Moderaterna försöker ändra räknesätt eller vill bara prata om vissa delar av problemet, S bankar på om att allt är fel och övriga partier står handfallna inför dom två antagonisternas grälande. Det är alltså politik "as usual" helt enkelt.

Foto: se.freepik.com


Vad jag dock sitter och funderar på är hur bra det är att ge ut en rapport som sågar någon vid fotknölarna. Ingen hade liksom förväntat sig något annat. Chockverkan hade varit om S hade presenterat siffror som visade att regeringen i alla fall hade gjort en eller två bra saker. Hade S sen presenterat ett helt batteri av lösningar och förslag skulle förmodligen hela Sveriges samlade journalistkår trillat ur kommentatorsstolen.

Jag förstår också att poängen med rapporten är att störa Moderaterna på deras dag i Almedalen. Det blir lite smolk i bägaren och några läsare väljer att läsa om S sågning istället för Reinfeldts förslag. Men samtidigt hade det varit rätt häftigt med några konkreta förslag som tog udden av Reinfeldts halvmesyrer fullständigt men det kommer kanske på söndag?

Fast å andra sidan, Kent Persson och "Frippe" Reinfeldt, som han tydligen kallas, har ju varit igång och räknat igen. 30 000 jobb ska deras förslag ge och hur matchar man det? Tillsammans med alla hundratusentals jobb som jobbskatteavdragen, RUT-avdraget och restaurangmomsen har gett så är det ju helt omöjligt att vinna över Moderaterna. Varenda jobb som skapats och som borde ha skapats i Sverige är ju Moderaternas förtjänst. Om man frågar Moderaterna själva dvs.

För övrigt anser jag att vinser i välfärden borde förbjudas!

*****

Bloggat: Johan Westerholm om Moderaternas laguppställning

Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar