tisdag 3 juli 2012

Bli inte förvånade om ett femte jobbskatteavdrag kommer 2014

Ett femte jobbskatteavdrag (JSA). Så lockande för Moderaterna och ändå så långt borta. Ordningen och redan i statens finanser samt fixidén om att betala av statsskulden i rasande fart gör att Reinfeldt inte vill göra en satsning i 15-miljardersklassen. Och även om ett femte JSA är lockande så vet Reinfeldt att när det väl är sjösatt så kommer där inte vara mycket kvar av idéer och tankar att göra politik av. För idéerna är slut hos M. Det är därför som deras arbetsgrupper jobbar frenetiskt med att ta fram någon form av politik. Utspelen som kommer därifrån är inte tillräckliga för att vinna val och det är där det femte JSA verkligen kommer in.

Tack vare att SD nu tycker att ett JSA vore på sin plats så vet Reinfeldt att han inför valåret 2014 har ett trumfkort. Taktiken känns igen från kommun-Sverige. Där trycker många kommunledningar gasen i botten under sina första två år vid makten för att sedan träda in i ett stiltje. När gasen är i botten skärs det hej vilt, det dras in på service, på arbetstillfällen och det privatiseras. Allt för att dra ner kostnaderna initialt. När sedan valåret kommer kan M gå fram med en skattesänkning och på så sätt ha ett slagfärdigt förslag som dom vet att oppositionen förmodligen kommer att säga nej till.

Så bli inte ett dugg förvånade om Reinfeldt på hösten 2013 börjar prata om att ekonomin nu tillåter satsningar, helt oavsett hur det faktiskt ser ut, och att den bästa medicinen mot hög arbetslöshet är ytterligare ett JSA. Att detta sen inte har något med verkligheten att göra spelar inte så stor roll. Det viktiga är att en skattesänkning genomförs.

För övrigt anser jag att vinster i välfärden ska förbjudas!

*****

Läs mer på Socialdemokraterna

1 kommentar:

  1. Det är väl ganska givet att det blir så om det inte blir en väldigt dramatisk konjunkturnedgång.

    Blir alltmer tydligt hur politikerna försöker köpa olika väljarkategoriers röster. Tidgare har t.ex. S infört maxtaxa inom barnomsorgen som óckså främst gynnade barnfamiljer kategorin medel- och höginkomsttagare. Sen har vi ROT-avdraget som S nu även vill permanenta för att vinna de välbeställda bostadsägarnas röster. Är antagligen även därför som fastighetsskatten inte återinförs.

    SvaraRadera