torsdag 17 maj 2012

Vem bryr sig om grekerna?

Foto: blogs.telegraph.co.uk


Grekland, Grekland, Grekland. Detta eviga land, där demokratin såg dagens ljus, är mitt uppe i en katastrof. Som jag tidigare har berättat har jag en bekant som bor i norra delen av landet, inte långt ifrån Thessaloniki. I hennes stad har folket röstat fram en nazistisk borgmästare och trots att staden är relativt välmående pga en stark exportnäring så tvingas ändå medborgare i staden att plocka brasved på gatorna för att värma sina hem. Om vi reagerade starkt på matköerna utanför S:ta Clara kyrka i Stockholm så hade vi tappat andan fullständigt i Grekland. Landets befolkning lider enormt.

Med detta i åtanke blir jag upprörd när IMF:s chef Christine Lagarde går ut och klagar på det grekiska folkets vilja och drömmar om självständighet och frihet. Lagarde uttalar sin oro för att Grekland ska lämna euron och hennes kollega på Världsbanken, Robert Zoellick, motiverar denna oro med följande:

"– Kärnfrågan är inte Grekland, utan Spanien och Italien" - DN

Det handlar alltså inte om hur det grekiska folket har det. Det handlar inte om grekerna har mat på borden eller inte. Det handlar inte om huruvida Grekland kan vara kvar eller inte i euron. Vad det handlar om är att Spaniens och Italiens ekonomier skulle hotas om Grekland valde att gå sin egen väg. Då skulle banksystemen i andra länder få problem vilket skulle hota finansmarknaderna. Detta skulle givetvis i sin tur drabba Spaniens och Italiens befolkning hårt eftersom regeringarna i dessa länder inte skulle tveka en sekund att rädda bankerna och garantera deras framtida möjligheter till vinst.

Men frågan man måste ställa sig är varför det grekiska folket är ok att offra. För det är precis så Lagarde och Zoellick resonerar. Grekerna får bära bördan för att rädda oss andra. Ett offer som det grekiska folket knappast kommer att finna sig i och varför skulle dom göra det?

Om Europa skiter i det grekiska folket så kommer det grekiska folket skita i Europa. Så enkelt är det och i grund och botten är det inte mer än rätt av grekerna. Det är inte den vedsamlande äldre kvinnan utanför Thessaloniki som har lånat pengar av tyska och franska banker för att finansiera ett liv hon inte har råd att leva. Det är den ekonomiska eliten och dom generationer av politiker som styrt Grekland mot ruinens kant som bär skulden.

En lösning, en trovärdig och hållbar sådan, på det grekiska dramat måste ta hänsyn till det grekiska folket. Allt annat är dömt att väcka grekernas vrede och då kan vi inte heller ställa krav på att det grekiska folket ska bära bördorna.

*****

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar