söndag 27 maj 2012

Regeringen, Malmö, flyktingar, baklava, Loreen och Björn Söder

Ibland är det lite ironiskt hur två nyheter, som presenteras från två av varandra oberoende källor, kan gå så på tvärs med varandra. Idag händer dock just detta. Det ena handlar om att 12 000 personer i Malmö lever helt utan inkomster och den andra om att nyanlända flyktingar inte ska kunna tacka nej till jobb utan att förlora sin ersättning.

Regeringen med Folkpartiets assimilationsminister Erik Ullenhag i spetsen har bestämt sig för att köra vidare på spåret "etniska svenskar mitt i livet". Följaktligen är det nyanlända flyktingar som är problemet och därför ska dessa, om dom säger nej till ett jobb, förlora sin rätt till ersättning från samhället. Dock är det ju ganska uppenbart att väldigt många människor som bor i t ex Malmö inte har någon ersättning från samhället att förlora. Det är helt enkelt mer lönsamt för dessa att strunta i den ersättning som eventuellt kan ges och allt krångel som det innebär med jobbsökande, socialkontorsbesök och kravställande från migrationshandläggare. Att ta del av den svarta ekonomin är mer fördelaktigt och med all säkerhet betydligt enklare. Dessutom kan man ställa sig frågan hur stor mängd nyanlända flyktingar det egentligen kan handla om som riskerar att förlora sina ersättningar.

För om man betänker att det knappast är så att jobberbjudandena haglar över denna grupp och att det i gruppen invandrare finns väldigt många egenföretagare (läs pizzeriaägare, frisörer och taxichaufförer) så bör rimligtvis effekterna på arbetslösheten i gruppen inte bli speciellt stora genom regeringens förslag. Tvärtom skulle det till och med kunna vara kontraproduktivt att ta bort ersättningen för denna grupp eftersom dom helt uppenbart är väldigt lätta att rekrytera till den svarta ekonomin. Drar samhället undan deras enda inkomst eftersom t ex en tandläkare från Irak (förmodligen) inte vill städa toaletter så finns det ju knappast några incitament för nämnda tandläkare att avstå från svartarbete. Sen kan man ha synpunkter på om en tandläkare ska få lov att säga nej till att städa men det är på sätt och vis en annan diskussion. Har samhället råd att låta tandläkare städa eller ingenjörer köra taxi blir en ganska snabb motfråga då.

Vad förslagen borde handla om från regeringens sida, för att dels ge fler nyanlända flyktingar jobb och dels ge fler en registrerad inkomst, är att öka möjligheterna för denna grupp att inträda i den vita ekonomin. Att ge denna grupp tillträde till arbetsmarknaden genom att bli bättre på validering av kunskaper och på att skapa jobb inom dom sektorer som det finns stora behov i så som vården, skolan och omsorgen. Större satsningar på språkundervisningen och mindre av bonussystem till välutbildade akademiker inom SFI vore också en bra idé. Satsningar på att förhindra svartarbete i likhet med Malmös satsning på "Vita jobb"-modellen blir i förlängningen också en satsning på att få fler människor i arbete. Om seriösa företag och entreprenörer kan få tillgång till offentliga kontrakt kan dom också anställa många av dom människorna som idag arbetar svart inom taxibranschen, restaurangbranschen, byggbranschen m.m.

Men jag antar att regeringen inte riktigt vill se problemet genom dom glasögonen. Det är mycket enklare att se det genom etnicitetsprismat och lägga till ordet invandrare, asylsökande eller flykting till problemet. Då behöver man inte ta tag i dom så kallade strukturella problemen eftersom dessa problem i grund och botten inte kan lösas. Folk är ju olika och vissa duger bättre än andra. Lite som att Snoddas och kubb är bättre än Loreen och baklava om man ska tro Björn Söder (vilket man definitivt inte ska).

Foto: mandrik.com


*****

Bloggat: Martin på ämnet och Jämlikhetsanden hyllar Kålle

Läs mer på Socialdemokraterna

6 kommentarer:

 1. Vill påstå att tidigare regeringar inte heller har lyckats speciellt bra inom det här området.

  SvaraRadera
 2. Men var detta inte ett krav från Reepalu från början? Om du kastar skit på regeringen för den här saken, så stänker det ju tillbaka på s. Såvitt jag förstått handlar det om nyanlända flyktintar, som ännu inte fått sina asylansökningar prövde, och inte om dem som nyligen har fått uppehållstillstånd. Har inte vi som stat rätt att ställa krav på de nyanlända, var de ska vistas medan deras ansökningar prövas? Det finns ju dock en chans att de stannar på den orten, sedan de fått uppehållstillstånd. Sedan kan de ju åka och besöka släktingarna i Malmö, när de är lediga. Att så många inte fått några ersättningar alls från samhället, beror kanske på att de vistas här illegalt? Asylsökande har ju rätt till ersättning. Har de inte ens försökt få asyl, eller har de stannat kvar efter avvisningsbeslut? Om man är förföljd i hemlandet, söker man väl asyl i landet som man kommer till? Jobbar de svart eller lever de på släktingar, och är det i så fall fullt frivilligt från släktingarnas sida? I så fall är det fråga om allvarligt tvång och det kanske inte stannar vid gratis logi och uppehälle. Men man kan ju förstås, som Janne Josefsson gör, skylla på imamer som bedriver en fullt laglig verksamhet i Sverige, hetsa mot muslimer och islam i stället för att tala om de verkliga problemen. Personer, som vistas illegalt i Sverige och jobbar svart, stjäl jobben från invandrare som vistas legalt i Sverige. Det är en sport bland journalister, som inte tar något ansvar alls för samhället, att utmåla Reepalu som rasist. Han har blivit den nya hackkycklingen efter Juholt.

  Lars Flemström

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tiger inte still om något som jag tycker är fel bara för att det finns sossar som sagt saker och ting som jag inte alltid håller med om. Då skulle jag vara tvungen och lägga ner bloggen till att börja med. :)

   Radera
 3. Christer Björkman: "Jag ska bli statsminister"

  http://bit.ly/KfBgND

  SvaraRadera