tisdag 8 maj 2012

På sätt och vis är det skönt med en "motgång"

Den i svensk politik närmast unika uppgången i opinionen som S har upplevt under Stefan Löfvens första månader vid makten är nu till ända. Visserligen ska man inte fästa allt för stor vikt vid enstaka opinionsundersökningar men precis som åtskilliga bloggare har varnat för så kommer det en tid då vardagen återvänder och utmaningarna återaktualiseras. Håkan Juholts fall började någon gång runt 35 procent i opinionen och man får väl förmoda att det är många av dom väljarna som Juholt förlorade som Löfven nu vunnit tillbaka. Den politiska omstarten som helgens partiledardebatt markerade är nu ett faktum och ett mera normalt läge kommer att infinna sig.

Detta är jag på många sätt glad över. Givetvis har det varit underbart att i mätning efter mätning läsa om uppgångar för S och jag skulle ljuga om jag inte gärna sett att uppgångarna fortsatte lika starkt fram till valet men man måste vara realist också. Så på sätt och vis är det bara hälsosamt för oss i S att nu vara tillbaka på en mera normal nivå där vi verkligen måste bevisa för varje enskild väljare varför dom ska rösta på oss.

Utmaningen är på intet sätt unik för S. Ta KD till exempel. Dom har, trots det senaste årets enorma turbulens, inte lyckats stabilisera sig över riksdagsspärren. Centerpartiet kämpar i en nästan lika stark motvind och även Folkpartiet har det kämpigt. Vänsterpartiet har vunnit någon enstaka procent på Jonas Sjöstedts tillträde men jag är tveksam till om Sjöstedt är mannen att lyfta V till Gudrun Schymans gamla höjder. Intrycket från helgens debatt var inte precis stark förnyelse. Miljöpartiet är en historia för sig och det är kanske dom som har förlorat allra mest, bortsett från M, på socialdemokratins starka återkomst. Gustav Fridolin och Åsa Romson har stora utmaningar framför sig att ta väljare från både höger och vänster. Att leva på missnöjda S-väljare är ingen hållbar strategi.

Ca 35 procent, kan vi i S hålla oss där fram till valet är jag tillfreds. Därmed inte sagt att jag är nöjd. Men jag tror inte att det kommer bli lätt. Frågan om regeringsalternativet kommer att vara glödhet så länge alliansen håller ihop. Jag hoppas innerligt att Stefan Löfven orkar hålla sin hittills förda linje om att S står på egna ben och att vi bygger politiken utifrån våra premisser. Vad vi måste akta oss för är dock att låsa oss vid endast V och MP. Att sträcka ut en hand för oroliga borgare att greppa tag i när opinionssiffrorna sviker är en förutsättning för att S ska kunna lyckas. Problemet med detta är att Fredrik Reinfeldt är mycket väl medveten om att hans enda chans att vinna valet 2014 är att hålla ihop alliansen.

*****

Media: Näringslivet vill köpa politiska mandat i Ragunda och den som inte tror på att svält finns i Sverige kan ju läsa här.

Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar