måndag 7 maj 2012

Näringslivet ger Löfven rätt

Dagens stora samtalsämne är samma som igår fast nu i form av återblickar och analyser. Hollande vann i Frankrike och även om opinionsmätningarna har pekat på att så skulle bli fallet under lång tid så var i alla fall inte jag lugn förrän Sarkozy erkände sig besegrad. Det handlar trots allt om fransmän. Grekland är, som vanligt, ett kapitel för sig. Jag har en grekisk bekant som berättade att det numera sitter nynazister i det grekiska parlamentet och till på köpet hade hon fått en nazist till borgmästare i sin stad. Den grekiska tragedin fortsätter alltså med ännu värre förutsättningar än innan. Var det hela ska sluta kan nog ingen svara på.

Hemma i "gamla Svedala" är det, om nu någon missat det, match igen. Stefan Löfven gjorde en klart godkänd debut i partiledarsammanhang och får idag beröm från flera håll. Roligt är också att näringslivet idag ger Socialdemokraterna och Löfven en klapp på axeln. Eller det kanske är mer rättvisande att säga att Fredrik Reinfeldt får en klapp på huvudet. Reinfeldt uppmanas att bjuda in Löfven på samtal om bland annat energin och skatterna. Något som Reinfeldt inte vill göra med mindre än att han har fått garantier från Löfven om att samtalen landar i ett för Reinfeldt acceptabelt resultat.

Jonas Sjöstedt rörde runt i grytan ordentligt igår. Jag delar inte Sjöstedts sluggermentalitet, han slår på allt och alla känns det som, men jag kan inte annat än glädjas åt att han livar upp den ideologiska debatten. Annie Lööf tänker jag inte recensera med mer än att jag tycker det är beklagligt att hon var ensam kvinna. Lööf har helt rätt i att det politiska systemet borde ta sig en funderare på vilka som väljs. Det är inte långsiktigt hållbart med endast en (två med Åsa Romson) kvinnliga partiledare. Sverige förtjänar bättre.

Nästa politiska match kommer förmodligen gå av stapeln i Almedalen. Tills dess får vi se var Saudivapenaffären tar vägen och hur länge dom tre små borgarknattarna orkar se sitt väljarstöd svika i mätning efter mätning. Igår såg alliansen ut att hålla men det är 2012 i år och mycket långt till valet 2014. Att repa mod och vinna en match när man är så starkt tillbakapressad i 42:a minuten är inte lätt.

*****

Bloggat: Annika, Peter J, Helené

Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar