onsdag 23 maj 2012

Moderaterna, lite bättre, lite vackrare?

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) hoppas att oppositionen i riksdagen inte tar beslut för att dom tror att förändringar gjorts "bara för att det är lite roligt" (SVT Texttv). Alltså goddag yxskaft men hur arrogant får man bli? Tror Moderata Samlingspartiet på fullaste allvar att övriga partier i riksdagen förändrar förutsättningarna för landets invånare bara för att det är lite roligt? Att oppositionen skämtar?Ibland kan man nästan tro det. Ett exempel från det lokala planet är från gårdagens fullmäktigemöte i Helsingborg. Borgerligheten gick fram med ett förslag om ungdomsarbetslösheten. Förslaget handlade om den borgerliga metoden med coacher, lärlingar (som inte får högskolebehörighet) och matchning. Dessutom var man tydlig i debatten att trots att man styrt 10 av dom senaste 14 åren i Helsingborg så är man helt oskydlig till att ca 27 procent av gymnasieeleverna inte fullföljer sina gymnasiestudier. Allt dåligt är alltså sossarnas fel och följaktligen är allt bra borgarnas förtjänst.

Till saken hör att vi i S la en motion, som är betydligt fylligare än det borgerliga förslag, redan i mars. Vi ville även inkludera en jobbkommission i det ärende som låg på bordet där all tillgänglig expertis bör kopplas till arbetet för att motverka ungdomsarbetslösheten i Helsingborg. I debatten framställer sen den styrande minoritetens gruppledare, moderaten Peter Danielsson, S förslag som att slå in öppna dörrar. Om kommissionen anförde han ungefär samma försvarslinje som sin partiledare i Agendas partiledardebatt. Med andra ord behöver inte stadsdirektören, som får uppdraget, inte sitta och fika med forskare och näringsliv om han nu inte själv känner för det dvs.

Taktiken har Danielsson använt på S två tidigare motioner om jobb som lagts under mandatperioden. Han bemödar sig alltså inte att bemöta själva förslagen utan nöjer sig med att hävda att allt som inte Moderaterna själva lägger fram är inslagna dörrar. I alla fall så länge det kommer från S.

Att Peter Danielsson väljer denna linje är visserligen fullt förståeligt. Ett idélöst styre är alltid livrädda för att oppositionen ska framstå som lösningsfokuserade och framtidsinriktade. När detta dessutom sker på jobbfrågan blir det extra känsligt eftersom det var på denna fråga M vann valet 2006 med sitt jobbskatteavdrag.

Hur som helst är det beklämmande att moderater i såväl regeringen som på det lokala planet lägger sig an med en attityd som talar om för världen att Moderaterna minsann är det enda partiet som är seriöst och andra gör saker "bara för att det är roligt". Fördelen är att sånt brukar straffa sig. Väljarna genomskådar det och om inte annat ser vi det i opinionen just nu.

Foto: mylot.com


*****

Bloggat: Martin och Peter J

Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar