onsdag 9 maj 2012

Lite om det ena och det andra

En liten nyhet idag är att Anders Borg får storstryk av remissinstanserna när det gäller frågan om lägre skatt för riskkapitalister. Detta är glädjande. Det lustiga i sammanhanget är att företrädare för kapitalet gärna ser lägre skatt för sig själva men då ska det gälla alla. En slags rikemanssolidaritet utkristalliserar sig. Nästan lite gulligt kan jag tycka. LO menar att alla ska betala skatt och det efter bärkraft. Inte speciellt förvånande men klokt.

Frågan är nu om Borg kommer att bry sig. Andra reformer har körts igenom trots remissinstansernas kritik. Ta sjukförsäkringen till exempel. Där har till och med den gamla utförsäkringsministern Husmark-Pehrsson reagerat i sin roll som utredare men vad hjälper det?

Foto: marymaden.com


En annan nyhet värd att kommentera är det faktum att Stefan Löfven nu är ikapp Fredrik Reinfeldt i fråga om förtroende att leda landet. I jobbfrågan har Löfven varit förbi ett bra tag och att Löfven nu har samma förtroende som statsministerkandidat som Reinfeldt är anmärkningsvärt.

Frågan är om det beror på att folk faktiskt har stort förtroende för just Löfven eller om det bara är en allmän trötthet på Reinfeldt. Är det mot förmodan det första alternativet så är det bra. Då har Löfven verkligen lyckats sätta sig hos folk. Om det däremot är det andra alternativet, vilket jag tror är fallet, så blir det mer problematiskt utifrån ett S-perspektiv. Då "räcker" det kanske med att byta ut Reinfeldt mot t ex Anders Borg och saken är biff. Fast jag tror att Reinfeldt är för sugen på att vinna ett tredje val på raken för att vilja kliva av innan 2014.

*****

Bloggat: Martin och Peter A

Läs mer på Socialdemokraterna


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar