onsdag 16 maj 2012

Krafttag krävs för att komma till rätta med problemen i moskéerna

Uppdrag Granskning har besökt tio moskéer i Sverige. Med dold kamera har man filmat olika företrädare för moskéerna när dessa gett råd till två kvinnor som påstått att deras män har idkat månggifte och att männen sedan slagit kvinnorna eftersom dom (kvinnorna) vägrat ha sex med anledning av månggiftet. I nio fall av tio får kvinnorna råden att acceptera månggiftet och inte polisanmäla männen. Några ger båda råden, några ger endast ett. Men bilden som framträder är skrämmande. När sedan företrädare för moskéerna konfronteras med bilderna tar dessa avstånd ifrån sina kollegors uttalanden.

Dessa fakta är horribla och Sveriges olika muslimska samfund måste ta detta på allvar. Polygami är olagligt, en kvinna har rätt att bestämma över sin egen kropp och alla män som slår sina fruar ska polisanmälas. Punkt slut.

Vad som krävs för att komma till rätta med detta är ett grundligt och massivt värdegrundsarbete. Inte bara på pappret utan verkliga krafttag. Sveriges muslimer är en stor grupp och därför ligger det i samhällets intresse att denna grupp fungerar på ett tillfredsställande sätt. Inom Svenska kyrkan kan man t ex använda sig av kyrkomötet för att bedriva värdegrundsarbete. Det finns även många andra sätt.

Kanske vore det klokt att inrätta ett "moskémöte" där politiken kan få insyn i moskéerna? Vi har ju kyrkoval, varför inte ha moskéval?

Eftersom kyrka och stat är åtskillda i Sverige, vilket dom ska vara, så är det svårt för staten att agera hur som helst. Men att bilda ett samverkansorgan för värdegrundsarbetet vore nog på sin plats. Om nu ett sådant redan finns bör detta organ verkligen ta sig en funderare på vad man har sysslat med på sistone för uppenbarligen har det inte fungerat speciellt bra.

Värdegrundsarbetet kan också kopplas till dom bidrag som moskéerna uppbär från staten och kommunerna. Genom att ställa krav på insyn och transparens kan man nå in i samfunden och ta större del av deras värderingsarbete.

Värdegrundsarbete behövs i alla sammanhang.
Foto: expressen.se


Vidare har alla vi andra också ett ansvar. Ett ansvar som grundar sig på demokrati och medmänsklighet. Minoriteter tenderar att sluta sig inåt gruppen när dom känner sig hotade och det är inte speciellt svårt att förstå om en muslim känner sig hotad i dagens Sverige och Europa. När vår egen statsminister här i Sverige talar om "etniska svenskar" och att det är "dom andra" som är problemet så är det inte konstigt att en "vi och dom"-känsla uppkommer. När statsministern dristar sig att tala etnicitet så kan man ju bara tänka sig vad muslimer och andra minoriteter får utstå till vardags i vårt land. Här har vi alla ett ansvar att föra dialog i demokratisk anda och att visa transparens i våra institutioner. Först då kan även andra grupper än kulturkristna känna sig välkomna i vårt samhälle och först då kan vi bekämpa förtryckets fula nunna vart än det visar sig.

*****

Bloggat: Kulturbloggen

Läs mer på Socialdemokraterna

3 kommentarer:

 1. Jag håller på att fundera på det där med polygami. Exakt vad är det som är olagligt? Rent juridiskt kan man såklart inte ha bindande äktenskap med mer än en person (även om lite googlande visar att man registrerar polygama äktenskap ingånga i länder där sådant är lagligt), men är det olagligt att ha en rent religiös ceremoni med en andra hustru/make om man inte hävdar de juridiska rättigheterna? Och iextremen, inte kan det vara olagligt om tre personer lever tillsammans, har sex, och kallar deras levnadsform för "äktenskap", om de inte försöker registrera saken?

  Helt ärliga frågor utan baktanke, från en svensk akademiker som lever i ett öppet förhållande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att folk lever ihop med varandra och har sexuella relationer är inte olagligt. Det har ju förekommit i Sverige helt öppet så sent som på 70-talet. Vad man sen väljer att kalla det är väl upp till var och en.

   Sen är det nog som du säger kring juridiken. Det som är olagligt är antagligen att vara gift i lagens mening med mer än en person.

   Religiösa ceremonier kan man nog hålla bäst man vill men jag ska i ärlighetens namn säga att jag inte är speciellt insatt i den frågan. Dock är väl tvångsgifte olagligt även om det inte registreras hos myndigheterna och det är möjligt att samma logik tillämpas på månggifte i form av religiösa ceremonier.

   Det blev mycket spekulation från min sida i detta svar men frågorna är intressanta rent juridiskt, helt klart.

   Radera
 2. Konstiga sekter som inte följer lagar om jämställdhet finns överallt. Emellertid är det störande att de får statsbidrag pga att de påstår sig stödja detta när det de facto inte stämmer.

  SvaraRadera