tisdag 15 maj 2012

Igår lyssnade jag på en stor man vid namn Håkan Juholt

Igår satte jag mig på tåget ner mot sydvästra Skåne och Staffanstorp. Tåget gick nästan i tid, det var bara ca fem minuter sent. Starkt jobbat av den skånska kollektivtrafiken. Skälet till att jag åkte ner var att Håkan Juholt kom på besök hos Staffanstorps arbetarekommun och det ville jag självfallet inte missa.Juholt höll ett ledigt och lätt anförande under 15-20 minuters tid där han pekade ut olika framtidsutmaningar för socialdemokratin. Han ställde den provocerande och ledande frågan "vad blir inte gjort om socialdemokratin inte gör det" och han utmanade vår självbild av folkrörelseparti. Han menade bland annat att skillnaden mellan en folkrörelse och ett folkparti är att om ett miljonprogramsområde behöver en fritidsgård så skriver folkpartiet en motion till kommunfullmäktige och kräver att en sådan byggs. Folkrörelsen startar en. I detta ligger en hel del.

Vår forne partiledare är som bekant en fantastisk talare och han är otroligt engagerad. Det hedrar honom något enormt att han trots alla motgångar och all skit som han fått ta ändå vill kämpa vidare för den sociala demokratin. Jag ställde frågan till honom hur han orkade med hösten och hans svar var lika gripande som talande; "det gjorde jag inte". En kamrat skrev såhär på Facebook om saken:

Juholts besök i Staffanstorp var inspirerande, tankeväckande och han hade många konkreta förslag till oss för arbetet fram till valet 2014. Men mest minnesvärt från kvällen var när Ola Möller frågade: "Hur orkade du under hösten?" Svaret gick rakt in i hjärtat. "Det gjorde jag inte. Jag gcik sönder som människa". Han utvecklade och beskrev sedan ingående hur han upplevt hösten men de här två meningarna och känslan i dem var fullt tillräckliga som svar. Jag är en av dem som var tveksam till Juholt och jag är väldigt glad att vi nu har Löfven vid rodret, men Juholt imponerade med sitt brinnande engagemang och sitt stora, empatiska, sossehjärta, det är tur att han orkar fortsätta verka för Socialdemokratin.

Att lyssna på Håkan Juholt idag är lika mycket en resa in i den socialdemokratiska själen och dessa framtid som en epok nutidshistoria. Har ni möjlighet att någon gång höra honom tala så ta chansen. Ni kommer inte att ångra er.

*****

Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar