onsdag 9 maj 2012

Detta borde vi snacka om istället för euron

Foto: svara-samtal.se


Den stora snackisen om Europa är just nu huruvida Grekland ska bli kvar i euron eller ej och om dom nedskärningar som drabbar det grekiska folket ska vara kvar. Börserna faller, politiker oroar sig och ledarsidorna haglar med mästrande kommentarer av nödvändigheten att Grekland minsann lever upp till sina åtaganden. Det är självklart så att detta är av stor betydelse men som vanligt är det ett cyniskt tonläge som präglar debatten. Tyska och franska banker ska värnas och att folk i Grekland tvingas samla ved på gatorna för att värma sina hus är det ingen som nämner eller beklagar.

Alltid lika kloke Tony Johansson skriver idag på Facebook med anledning av att grekiska vänsterpartiet Syrizas ledare vill riva upp "räddningspaketet":

"Helt rätt. Detta är att ta verkligt ansvar. Inte för tyska banker, utan för sitt folk. Och jag undrar var den svenska arbetarrörelsen är? Varför stödjer Socialdemokraterna kravet på att de fattigaste grekernas löner ska sänkas från 7000 kr ...till 6000 kronor i månaden. I vart fall har jag inte sett en enda kritisk rad från socialdemokraterna mot dessa krav som Sverige står bakom genom medlemskapet i EU och IMF."

Tony har helt rätt i att den svenska socialdemokratin, och den europeiska, måste se över hur man ställer sig till det som händer i Europa nu. Att Frankrikes nyblivne president Francois Hollande öppnar för omförhandlingar av Europakten är uppfriskande och kan förmodligen fungera som en väckarklocka för bland annat Socialdemokraterna här i Sverige.

Trots allt ovanstående kan jag ändå inte låta bli att förundras över att det är Greklands vara eller inte vara i euron som är den största snackisen. Med tanke på att ett nynazistiskt parti har kommit in i det grekiska parlamentet, med sju procents väljarstöd, så borde en större diskussion faktiskt behandla den problematik som den europeiska krisen för med sig i form av fascismens stora återtåg. Att vi nu får in partier som inte är finlirande högerpopulistiska halvfascister utan rena fascistiska organisationer i EU-länders parlament borde vara en varningssignal om att något ruttet växer i Europas buk. Jag har varnat för detta sedan jag började blogga 2008 och jag har av många framställts som om jag ropar på vargen.

Men det som händer i Grekland just nu är precis det jag, och många med mig, varnat för. I takt med att fascister och rasister blir "högerpopulister" i vardagligt tal och i takt med att etablisemanget i form av högerregeringar (och i vissa enstaka fall vänsterregeringar) samarbetar med dessa krafter och går dom till möte i såväl praktisk politik som i retorik så växer sig fascismens partier allt starkare och till slut, när tillfälle ges, blommar dom ut som i fallet med nynazisterna i Grekland. Det värsta är att jag inte tror att det är det sista fallet av neofascistiska partier som vi kommer se ta plats i parlamenten. I fallet med Ungern väljer t ex moderaternas systerparti att stödja sig på fascistiska Jobbik.

Man brukar säga att historien upprepar sig och parallellerna till den växande antisemitismen under 1800-talet som kulminerade i nazi-Tyskland blir allt mer relevanta. Just därför är det också så viktigt att inte göra om 1920- och 30-talets fatala misstag att bromsa sig ur en uppförsbacke. När folket får betala priset för kapitalismens kriser väcks fascismen till liv och resultatet av en sådan utveckling vet vi allt för väl.

Om detta borde den största diskussionen så idag och inte om Greklands vara eller inte vara i euron.

*****


Läs mer på Socialdemokraterna 

4 kommentarer:

 1. Ni borde snacka om Nuder. Det verkar som om S-bloggar alltid är tysta när någon internt är ute i blåsväder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad ska vi säga om honom då? Han är ju inte precis aktiv längre och att sitta och recensera fd sossar roar mig inte speciellt mycket om dom inte gjort något i stil med skrivit en bok eller dylikt (t ex Feldt). Göran Greider skriver bra om saken idag om du nu vill läsa kritik.

   http://debatt.svt.se/2012/05/09/helt-at-helvete-par-nuder/

   Sen kan jag inte tala för alla socialdemokratiska bloggare men jag har skrivit om såväl Ilmar som Morgan J och Urban A när det stormat kring dessa. För att bara nämna några. Så din kritik är missriktad i anklagelsen mot mig.

   Radera
 2. Hej Ola, visst är det värt att uppmärksamma att nazisterna gjort intåg i grekiska parlamentet. Men jag kan ändå inte hålla med dig att den största frågan inte är "om Greklands vara eller inte vara i euron". Ksnke inte just det om varat i euron. Men vad stor del av Greklands (Irlands, Spaniens...) befolkning utsätts för i form av sänkta löner, sänkta pensioner, arbetslöshet. Ja, barn svimmar i skolan därför att de inte fått mat och pensionärer rotar bland soppor... Och allt för den förbannade euron där medlemsstaterna avsvurit sig alla försvarsmedel mot svängningar i ekonomin och dessutom växelkursen (för euron) är fast. Visst skall vi diskutera euron som faktiskt är roten till det onda. Vem har kunnat inbilla vuxna tänkande människor att man skall kunna gå fram med en ekonomisk gemensam nämnare satt i Bryssel där Tyskland och Finland finns i ena ytterkanten och Grekland och Spanien i den andra?? Vi socialdemokrater borde aldrig ha godkänt budgetpakten och kraftigt mpotsätta oss alla försök att närma Sverige till euron.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Bo! Kul att se dig här!

   Visst ska vi diskutera euron också men min poäng är att i den allmänna hysterin över eurons vara eller inte vara så missar vi diskussionen om vad krisen, och den efterföljande ojämlikheten, får för konsekvenser.

   Angående pakten håller jag helt med dig. Angående euron är jag kluven. Jag tror att euron, i händerna på andra än borgarna, kan vara bra. Jag röstade ja till euron fast det var långt innan jag blev politiskt aktiv och engagerade mig inte speciellt mycket i frågan. I dagsläget vill jag inte att Sverige ska ansluta sig till euron.

   Radera