torsdag 17 maj 2012

Den stora förtjänsten med Dambergs artikel

Idag skriver Mikael Damberg (S) på SvD Brännpunkt om Fredrik Reinfeldts siffertrixande och hans ovilja att erkänna sina misslyckanden. Dambergs artikel är bra på många sätt. Dels lyfter den fram saklig kritik mot regeringens sätt att hantera statistik och därmed verklighetsbeskrivningen. Dels, och detta är den största förtjänsten, lyfter den regeringens siffertrixande till högsta politiska nivå.

Detta är en viktig ingrediens. Att inte bara vi i bloggosfären och enskilda media som AiP och Dagens Arena ältar Reinfeldts siffertrixande. När nu frågan når högsta politiska nivå går det inte längre för Reinfeldt att ignorera frågorna och gammelmedia börjar förhoppningsvis vakna. Konsekvenserna av detta kan man bara spekulera i. Men tänk er själva hur uppfriskande det hade varit om Mats Knutsson hade frågat Reinfeldt under partiledardebatten var han fått 100 000 fler i arbete helt plötsligt. En sådan fråga från en kunnig och påläst journalist hade förmodligen ställt Reinfeldt i ett helt annat dager än om Stefan Löfven eller Gustav Fridolin ställde samma fråga.

För man ska inte underskatta medias makt i granskningen av regeringen. Vi i oppositionen är väldigt bra på att gapa om alla fel som regeringen gör, säger och tycker. Men det gör också att folk inte lyssnar speciellt mycket på oss i just dessa frågor. Vi har liksom ropat på vargen lite för ofta. Om däremot media börja ifrågasätta den förljugna fakta som regeringen presenterar så blir det något helt annat. I detta är Dambergs artikel en stor förtjänst. Damberg är inte vem som helst och Damberg skulle inte sätta sin politiska heder i pant om han inte hade fog för sin kritik. Fortsättning lär följa och jag tänker sitta på första parkett för att följa dramat.



*****

Bloggat: Kulturbloggen om Tenstakravallerna

Läs mer på Socialdemokraterna

4 kommentarer:

 1. Jo, men det är bara ett argument för att rösta på S om man tror att S skulle lyckas bättre.
  Du gör inte ens ett försök att förklara hur S skulle lyckas bättre.
  Min gissning är att du inte vet. Du vet inte om S skulle lyckas bättre, men du vill att S ska få chansen.
  Det kan jag förstå, jag förstår däremot inte hur du har tänkt övertyga väljarna om att S alternativ skulle lyckas bättre.
  Du verkar inte ens tycka att det är viktigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men Per, du som läser min blogg relativt frekvent vet att jag har diskuterat såväl arbetsmarknads-, sysselsättnings-, närings- och skattepolitik. Vill du ha mer förslag på hur S skapar jobb kan du gå in på:

   http://www.socialdemokraterna.se/Var-politik/Varbudgetmotion-2012/

   Lokalt utformade förslag finns för Helsingborgs del i tre motioner med samlingsnamnet "Fler till arbete". Dom kan du läsa om här:

   http://hd.se/ledare/2012/03/12/kraftsamling-behovs/

   http://hd.se/helsingborg/2012/02/23/satsning-pa-biogasen-i-helsingborg/

   http://hd.se/helsingborg/2011/05/07/s-vill-skapa-fler-turistjobb/


   Lokala initiativ finns även i Södertälje med Telge Tillväxt, i Västerås med satsningar på jobb och utbildning och i Malmö med Vita Jobb-modellen som stärker sund konkurrens och motverkar tillväxthämmande skattefusk och svartarbete.

   Radera
 2. Per: I Umeå har kommunen inrättat en social investeringsfond.

  Vi ger ett antal arbetslösa ungdomar riktiga jobb med avtalsenlig lön. Vi ser också till att alla ungdomar som vill och går i andra klass i gymnasiet får sommarjobb. Så får ungdomarna möjlighet att få arbetslivserfarenhet och självkänsla och därmed förbättras deras chanser till en bättre framtid.

  Vi har också tagit ett helhetsgrepp i ungdomstorget som är en mötesplats för ungdomar, Umeå kommun, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och övriga aktörer i riktning mot arbete och utbildning. http://www.ungdomstorget.nu/index.asp?page=840

  Vi ser såna här åtgärder som investeringar i framtiden som ger lägre socialbidragskostnader och högre skatteintäkter.

  Behöver väl inte säga det, men kommunen leds sen många år av (s). (s) har en politik för att sätta folk i arbetet som fungerar i praktiken till skillnad från högerpartierna som har en sk jobblinje som inte fungerar.

  SvaraRadera