lördag 19 maj 2012

Borgarna borde leka företag någon annanstans

Dåliga upphandlingar är en av dom största fienderna en kommun har. En dålig upphandling dränerar kommunen på skattemedel, på kvalité och i slutändan är en dålig upphandling inget annat än förlorade år för kommunens medborgare. Dåliga upphandlingar brukar allt som oftast försvaras med tre linjer:

1. Det är inte olagligt att göra en dålig affär;
2. Det är inte säkert att kommunen hade gjort det bättre i egen regi;
3. Det är tjänstemännen som bär ansvaret eftersom politiken bara ska ange mål och inriktning.

Jag tycker alla dessa argument är helt åt helsike. Som politiker är man alltid ansvarig för verksamheten i en kommun. En dålig affär kan undvikas genom att se till att ställa erforderliga krav och inte ge efter för "det går inte"-mentalitet och genom att vara offentsiv i sina kravspecifikationer. Att sköta något i offentlig regi säkerställer i alla fall att skattepengarna används till det dom ska och att skattebetalarna har insyn i det som utförs.

I Helsingborg har vi just nu (ytterligare) ett praktexempel på hur en borgerlig kommunledning fullständigt struntar i vad som är bäst för kommuninvånarna. Före detta ordförande i Stadsbyggnadsnämnden Joakim Andersson (M) sätter ansikte på försvarsargument nummer tre:

– Upphandlingsförfarande är inte något som politiker rör i. Som politiker förutsätter man att lagen följs.
– Det var ingen diskussion om det.
– Jo, kanske om man är efterklok. Men jag reflekterade inte över det.

Nuvarande ordförande Magnus Jälminger (M) försöker lösa problemet med att kommunen har struntat i ta in anbud från olika aktörer med en hemmalösning på konkurrens:

– De får nu visa på kreativitet. När avtalen sedan löper ut får vi ta ställning till om vi ska förlänga dem eller ej.

Laga efter läge, försvara en dålig affär med att man har skrivit ett avtal, och skyll på tjänstemännen. Vi känner igen gången från otaliga andra dåliga upphandlingar. För det mesta händer inte ett skvatt. Skattebetalarna får stå med skägget i brevlådan och le snällt. Allt medan upphandlingarna fortsätter och visdomsorden "vi måste ställa bättre kvalitétskrav" rullar vidare. Så trött jag är på borgerliga politiker som struntar i skattebetalarnas pengar och öser ut saker på entreprenader hit och via upphandlingar dit. Det är vår gemensamma egendom ni förvaltar och har ansvar för. Leka företag får ni ta och göra någon annanstans och med era egna pengar.

*****


Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar