fredag 4 maj 2012

Är någon förvånad över resultatet av det fria skolvalet?

Det fria skolvalet har inneburit att skillnaderna mellan olika skolor växer. Vi vet sedan tidigare att skillnaderna mellan enskilda elever också växer. Valfrihetens evangelium leder alltså till ojämlikhet. Frågan som infinner sig är då om detta är bra eller dåligt. Som Jonas Vlachos skriver på Twitter:

"Med ett system som bygger på att skola ska väljas efter intresse och ambitionsnivå kanske man inte ska förvånas över ökad spridning."

Svaret på frågan blir avhängigt din ideologiska övertygelse. För en socialdemokrat är ojämlikheten ett problem, för en borgare är det bra med ojämlikhet och vad en miljöpartist tycker vet jag inte riktigt. MP har ju varit stora påhejare av friskolereformerna och borde då i rimlighetens namn tycka att ojämlikheten är bra. Dock vet jag att många miljöpartister inte ser ojämlikhet i andra sammanhang som något positivt så bilden blir aningen otydlig.

Jag tror att ett samhälle mår bäst om skillnaderna mellan olika människors förutsättningar och utfall i livet hålls nere. När man lägger teorierna åt sidan och låter empirin tala så stödjer också forskningen denna tes. Richard Wilkinsons och Kate Picketts gedigna arbete i Jämlikhetsanden gav starkt stöd för att jämlikhet är positivt för hela samhället. SNS rapport från 2011 om konkurrensens konsekvenser ger också en tydlig bild om att det fria skolvalet är problematiskt för skolresultaten.

Så vad ska man då göra åt det här? Borgarna bör rimligtvis inte vilja göra något alls. "Hungriga vargar jagar bäst" är ju deras motto och då måste ju, i logikens namn, människor som misslyckas i skolan bli jättehungriga och därmed superframgångsrika. Vad MP tycker är som sagt svårt att säga.

För oss socialdemokrater måste insatser för att förhindra dom negativa konsekvenserna av det fria skolvalet sättas in så fort som möjligt. Ibrahim Baylan öppnade till och med upp för lottning av skolplatser, något som jag tycker låter klokt med vissa reservationer. Man kan t ex tänka sig att man får välja fem skolor (om det är möjligt) som man lottar emellan. Det skulle ge valfrihet och ändå motverka allt för segregerade skolor. Man kan också tänka sig att man får välja skola inom en viss radie från sitt hem.

Det finns säkert många fler metoder. Vad som dock måste erkännas, om man anser att ojämlikhet i skolan är ett problem, är att total valfrihet och "marknadstänk" motverkar jämlikhet. Så vilken skola vill du ha?

*****

Läs mer på Socialdemokraterna

2 kommentarer:

 1. Men vänta nu, den enda konsekvens som du tar upp är "Det fria skolvalet har inneburit att skillnaderna mellan olika skolor växer."
  Vilket betyder att om bara samhället spred ut de svag presterande eleverna på fler skolor så skulle problemet vara ur världen.

  Ja, så kan man förstås se det om man anser att det är skolornas resultat som är det primära och inte elevernas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessvärre är det inte så enkelt. Även eleverna på dom högpresterande skolorna presterar sämre än vad dom skulle gjort o bättre integrerade skolor. Så även "toppen" försämras.

   Radera