söndag 15 april 2012

Bloggosfären förändras och vi med den

Under dom åren som jag har varit aktiv i bloggosfären har en hel del hänt. Dels med mitt eget bloggande, dels med själva bloggosfären. Mitt eget bloggande tänker jag inte sitta och recensera så det får bli lite recenserande av bloggosfären istället. Eller rättare sagt den socialdemokratiska bloggosäfren.
För det första har ju, glädjande men föga förvånande, antalet socialdemokratiska bloggare växt något enorm. Man ser idag många som inte bloggade för ett antal år sedan och bredden på bloggandet har ökat. Några av dom tidigare mycket framträdande sossebloggarna har nästan försvunnit och har ersatts av nya. Dels för att några av dessa bloggar inte riktigt fallit medlemmarna i smaken, dels för att en del av bloggarna gått till andra sysslor i medievärlden, dels för att någon helt enkelt lämnat partiet. Dock ser jag inte detta som något konstigt, gamla ansikten har alltid ersatts av nya och att saker och ting förändras är ganska naturligt.

Vad jag också har lagt märke till är att allt fler bloggare syns mer i traditionell media och i andra forum än bloggosfären. Peter Andersson skriver i AiP i veckan, Peter Högberg var en hel del i diverse media under Juholtaffären, Bengt Silfverstrand och Jan Andersson likaså. JohanWesterholm syns på diverse debattforum från en tid till annan och PeterJ ohansson är aktiv i princip överallt.

Många av ovan nämnda har självfallet andra meriter än sitt bloggande och några har varit i hetluften på andra arenor under många år men det talande är att dom nuförtiden allt som oftast lyfts fram som just bloggare. Dessutom finns det otal andra som kan nämnas och det är vanskligt att räkna upp några enstaka när hundratals kamrater gör ett kanonjobb på nätet. Man ska komma ihåg att det inte längre är några kufar som bara hänger på nätet som bloggar utan bloggarna är nu mer etablerade tyckare i likhet med ledarskribenter, politiska kommentatorer och diverse andra verkliga eller självutnämnda experter.

Jag tycker denna utveckling är fantastisk. Inte bara för att vi i S är outstanding när det gäller mängden bloggar och synlighet på våra framträdande skribenter. Det visar också att det finns andra kanaler och andra bilder än dom traditionella mediastrukturerna att nå fram genom och det gör i alla fall mig positiv inför framtiden. Talet om den borgerliga dominansen i media blir i alla fall lite lättare att bära och hantera när man vet att Netroots och då framförallt dom socialdemokratiska bloggarna alltid finns där redo att kämpa för Socialdemokraterna och våra frågor.

*****

Bloggat: Martin om Fas 3

Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar