torsdag 1 mars 2012

Ytterligare en utmaning för Socialdemokraterna

Förtroendet för regeringen minskar i en rasande takt. Gårdagens nyhet, som inte blivit speciellt uppmärksammad utanför Socialdemokraterna, om att S har störst förtroende i nästan alla viktiga politiska frågor förstärker bilden av en regering som famlar i ett djupblått mörker. När inte skattesänkningarna längre attraherar, när argumentationen om skattetrycket inte längre biter, då står borgerligheten tom på svar inför tidens utmaningar. Detta genomskådas av väljarna och när då Socialdemokraterna äntligen verkar ha fått lite ordning på torpet så väljer lättrörliga väljare att gå över mittlinjen tillbaka till S.

Många har skrivit om saken. En del nätrötter tar upp frågan i inlägg efter inlägg, det handlar om medlemsvård, intern demokrati, maktstrukturer, förnyelse och allt vad man kan tänka sig. Kontentan är att det vi har nu inte duger långsiktigt, något annat måste komma i dess ställe. Det ligger en hel del i detta. Även Göran Greider talar om behovet av organisationens struktur för att socialdemokratin åter igen ska ta en naturlig plats i det svenska samhället. Sverige och Socialdemokraterna måste, på nya sätt, åter gå hand i hand. Hur detta ska gå till i en allt mer differensierad och fragmenterad värld där medias nycker sätter mycket av agendan är en fråga långt djupare än medlemsvården.

Ett svar på frågan tror jag ligger i den retorik som Socialdemokraterna tillämpar. Stefan Löfven har börjat prata tillväxt, han pratar jobb och han talar om kompetens. I detta språk identifierar sig majoriteten av väljarna. Att tala om den sista decilen på inkomststegen, att prata om sjuka och att prata om arbetslösa vinner inget gehör hos en bredare allmänhet. I alla fall är det svårt att nå fram om det inte kopplas samman med just problemen för medelklassen. Då menar jag inte "du kan själv hamna där"-retoriken utan om den djupare insikten om att ett samhälle som håller ihop är ett samhälle som välkomnar alla.

Att slita isär ett samhälle innebär att majoriteten av medborgarna måste börja "se om sitt eget hus" på ett helt annat sätt. Man måste skaffa sig privata försäkringar för att det offentliga har tunnats ut, man måste bygga högre murar runt sina kvarter för att dom sociala spänningarna har ökat i samhället utanför och man måste se till att skaffa sig släktingar som kan stödja en ekonomiskt för att man inte kan lita på att samhällets skyddsnät fångar upp en eftersom man inte haft fast heltidsanställning.

Att artikulera dessa problem på ett lättförståeligt sätt är en betydligt större utmaning än att förklara varför det är åt helvete att cancersjuka slängs ut ur sjukförsäkringen. Men för dom allra flesta är den sistnämnda retoriken svår att ta till sig. Det var också en av anledningarna till att Socialdemokraterna förlorade valet 2010.

Nu utesluter inte detta behovet av en reformering av partiorganisationen. Men jag tror att vi måste fokusera på att tala till den breda skaran av väljare på ett helt annat sätt än tidigare om vi ska vinna val i framtiden och det tål att tänka på såväl när vi talar med varandra internt som när vi vänder oss utåt och talar med medborgarna.

*****

Bloggat: Tord om Novus

Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar