torsdag 15 mars 2012

Vilken härskarteknik ska rädda Reinfeldt från tunnelbanan den här gången?

Håkan Juholt lämnade ett avtryck i svensk politik som av eftervärlden kommer att uppfattas som föga smickrande. Detta är förståeligt. Hans golgotavandring genom media döljde dessvärre alla former av politisk idé och vision som han skulle kunna efterlämna sig. Men för den som minns mer än medias jakt vore det inte förvånande om vi i framtiden får höra Håkan Juholt säga, "vad var det jag sa"?

Hans idéer och visioner visar sig nämligen vara mer förutseende än många kunnat ana. Juholt bjöd in LO, TCO och Saco till samtal om skattesystemet och visst svarade LO och Saco. Inte direkt men för några dagar sedan kunde vi läsa Ola Pettersson och Gunnar Wetterberg plädera för precis det Juholt efterfrågade. En stor genomgång av ett förlegat skattesystem.

Den minnesgode minns också Juholts höstbudget. En budget präglad av ett nytänk och där investeringar i ny infrastruktur på många sätt var ett övergripande tema och en vattendelare gentemot borgarna. Bland annat ville Juholt satsa på en utbyggnad av tunnelbanan i Stockholm. För detta blev han hånad av bland andra statsminister Fredrik Reinfeldt. Reinfeldt hade minsann, som den tuffa förortsgrabb han är, åkt mer tunnelbana än vad Juholt hade. Att han inte också drog till med att hans pappa är starkare än Juholts pappa var väl en överraskning för alla.Idag ser vi att Håkan Juholt hade rätt. Också Stockholms borgerliga politiker vill ha en utbyggnad av tunnelbanan och går fram på gemensam front för att så ska ske. Frågan är hur statsministern ska hantera dessa. Många av dom borgerliga Stockholmspolitikerna kommer ju också från hårda förorter och har gått på Djurgårdsmatcher. Så dom vet alltså ett och annat om att åka tunnelbana dom också. Och ändå landar dom i en diametralt annorlunda uppfattning än statsministern. Vilken härskarteknik Reinfeldt ska tillämpa denna gång för att vinna den striden återstår att se.

*****
Bloggat: Peter A
Läs mer på Socialdemokraterna

1 kommentar:

 1. I en kommentar till inlägget "Gör Håkan Juholt till ansvarig för kulturen" har jag uppmanat HJ att själv skriva två böcker "Det sovande folket vaknar" samt "Hundra år efter Reinfeldt". Dessutom bör han medverka i en tredje bok, som ska handla om hans tid som partiordförande.

  Efter att han läst mina kommentarer på nytt, måste jag medge att det är HJ som ska skriva böckerna. Och att det inte är säkert att han tycker som jag i alla frågor. Men det vore ju å andra sidan bra om han lägger fram SIN syn på de frågor som jag tar upp.

  För skriva böckerna bör han göra. Och när han nu inte längre är bunden av korttidsperspektivet till nästa väljarundersökning, eller längst till nästa val, kan ju även behandla de kontroversiella verkligt långsiktiga frågorna. Hur ska vi göra med arbetstiden om arbetslivet förändras så att det verkligen blir möjligt för de flesta att fortsätta att arbeta till de blir 75?

  Det var nog olyckligt att HJ valdes till partiordförande innan folk visste hur kreativ och nytänkande han egentligen är. Det är lätt att spontant ta avstånd från sådan som är nytt, som man inte hört förut. Och detta utnyttjades av mobbartyperna i media, och särskilt Aftonbladet som är en synnerligen intelligensbefriad tidning.

  Juholt höll ett alldeles lysande tal i Sälen om de verkliga hoten mot Europa:

  http://www.socialdemokraterna.se/Media/nyheter/Juholts-tal-vid-Folk-och-Forsvars-konferens/

  Lars Flemström

  SvaraRadera