tisdag 20 mars 2012

Vem tar i pensionsfrågan?

Jobben, jobben och jobben. Frågan pekas ut, föga förvånande, som den stora frågan inför valet 2014. Både Reinfeldt och Löfven snackar jobb i parti och minut, småpartierna får inte en syl i vädret (vem vet vad MP eller KD vill göra för att skapa jobb) och media hakar på med siffror på det ena med det tredje. Jobben är viktiga helt enkelt. Men frågan är om det ensidiga fokuset på jobben skapar en dimridå mot andra stora frågor som t ex pensionerna.

Pensionerna, eller egentligen pensionssystemet, är ett gigantiskt problem. Människor som jobbat ett helt liv får en chock när det är dags att pensionera sig och ser vad dom i fortsättningen ska leva på i månaden. Kontinuiteten i systemet är alldeles för dålig och svängningarna är för stora. Systemet är skapat i en tid då nyliberalismens dogmatism stod på toppen och bara ett så enkelt faktum som att varenda svensk skulle bli aktiespekulant är ett feltänk av gigantiska mått. Gemene man vill inte sitta och läsa spaltmeter av fondrapporter för att veta var man ska göra av sina framtida pensionspengar. Vill man spekulera på börsen är man fri att göra det ändå. Vi behöver inte förstatliga aktiespekulationen.

Vad vi i Sverige behöver är ett pensionssystem som är stabilt över tid och över ekonomiska konjunkturer. Att t ex använda våra pensionspengar till infrastruktursatsningar vore en väg att gå för att skapa stabilare placeringar. Det skulle dessutom leda till betydligt större samhällsnytta än aktiespekulation. Håkan Juholt spelade in även denna boll för ett år sen i sitt installationstal. Jag hoppas att Reinfeldt är klok nog att ta emot passningen. Dock tror jag inte att han är det. Detta eftersom hans ideologiska kompass säger att privatiseringar av kapital är rätt väg att vandra. Hoppet står alltså till Stefan Löfven och socialdemokraterna.

Problemet är där att pensionärerna själva inte verkar vara särledes intresserade av att snacka ekonomi när det kommer till kritan. S föreslog sänkt pensionärsskatt i valet 2010 men fick i princip ingen utdelning alls för det. Frågan man då måste ställa sig är om dagens löntagare är mer intresserade av sina framtida pensioner och om det är en fråga som man kan vinna val på. Om inte så kommer vårt pensionssystem att vara kvar under lång tid framöver. Till allas förtret utom fondbolagen.

*****

Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar