torsdag 8 mars 2012

Vårt ansvar som män

Då var det dags för Internationella kvinnodagen igen och man ställer sig samma fråga även i år; när ska dom resterande 364 (i år faktiskt 365) dagarna vara kvinnodagar dom med?
Man kan inte annat än förundras över att kvinnor fortfarande får sämre betalt i arbetslivet, ges mindre utrymme i politiken och står för den större delen av hemarbetet. Det är egentligen helt sjukt att två människor av olika kön har så olika förutsättningar här i livet pga något som dom inte har någon som helst kontroll över. I ett demokratiskt samhälle borde det vara omöjligt.

Dagen till ära skrivs det en uppsjö av ledare och debattartiklar landets alla mediasiter. Olika infallsvinklar, olika åsikter och olika förslag haglar under hela dagen och det är mycket intressant att följa det hela. Borgare tycker att styrelseplatser i näringslivet är det viktigaste, vänsterfolk vill se mer kvotering i vardagslivet och mitt i alltihop står folk som inte bryr sig speciellt mycket och undrar vad all uppståndelse gäller.

En debattartikel som fångade mitt intresse var Johanna Rickne och Olle Folkes artikel i Expressen. Dom har undersökt svenska kommunpolitikers faktiska karriärvägar i den politiska sfären och kommit fram till att män har en klar fördel även om det på pappret är ganska jämställt inom politiken. Eftersom jag själv befinner mig i just den kommunala sfären så kan jag bara bekräfta det faktum att män i en övervägande majoritet av fallen är dom som diskuteras först när det ska utses folk till olika uppdrag.

Det är märkligt när man tänker på det. Så fort det ska väljas ordförande eller någon form av förtroendeuppdrag så börjar väldigt många med att diskutera män. Männen anses vara mer erfarna, bättre pålästa och allmänt mer kompetenta att leda än kvinnor. Allt som oftast får man höra argumentet "vi har för få kompetenta kvinnor" och "vi måste ha fler starka kvinnor". Det är ett feltänk som jag egentligen har ganska svårt för även om jag också faller in i resonemanget ibland.

Det handlar nämligen inte om att kvinnor är mindre kompetenta. Det handlar snarare om att alla har olika kompetenser och att det ofta är manliga kompetenser som premieras och därmed efterfrågas. Om kvinnor ska anses kompetenta ska dom vara "manliga" i sitt sätt i form av tuffhet och lite aggressiv framtoning. Dom ska helt enkelt "ta för sig". Dock ska dom inte ta för sig för mycket för då anses dom utgöra ett hot. En stark kvinna kan, av män, uppfattas som något mycket hotfullt och svårhanterligt. Så den där balansgången som en "kompetent" kvinna måste gå är nästan omöjlig att lyckas med.

För mig handlar jämställdhetsfrågan lika mycket om mäns ansvar att tänka utanför etablerade normer som det handlar om kvinnors ansvar att ta plats. Om inte vi män börjar med att rannsaka oss själva i hur vi tänker kring kvinnor så kommer det ta mycket lång tid innan kvinnorna har fått sin rättmätiga, jämställda plats i vårt gemensamma samhälle. Därför måste vi män också ta ett större ansvar för jämställdheten i vårt sätt och genom våra värderingar och handlingar. Det är vi skyldiga samhället.


*****

Bloggat: Martin och Kulturbloggen

Läs mer på Socialdemokraterna

2 kommentarer:

 1. Hej Ola! mkt intressant att läsa din kommentar om nomineringsprocessen. /Johanna & Olle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Vad kul att ni tyckte det var intressant.

   Radera