tisdag 27 mars 2012

Unken teori bakom ineffektiva förslag

Som Staffan Lindström aka Jämlikhetsanden skriver på Twitter: "The mother of McDonaldsbidrag, tänk om pengarna använts till utbildning..."  Och visst är det så. En generell reform där även alla dom som var anställda fick sänkt arbetsgivaravgift är inget som skapar jobb. Det säger sig själv. Små och medelstora företag med pressade marginaler börjar inte anställa hejvilt bara för att dom får lägre kostnader. Att få en stabilare verksamhet och att därigenom trygga den produktion eller verksamhet man redan har är säkerligen högre prioritet för dessa än att göra satsningar på nyanställningar. För storföretagen hägrar ökade aktieutdelningar betydligt mer än nyanställningar pga en skattesänkning.

Pengarna skulle göra mycket mer nytta om dom delades upp. Dels borde dom gå till utbildning av dom som står utanför arbetsmarknaden, dels borde dom riktas till samma grupp och ge stöd till dom arbetsgivare som faktiskt vill nyanställa. Samma logik gäller för övrigt för restaurangmomsen som också är en generell subvention till en bransch som redan innan hade stor omsättning på personal och som tar in väldigt många ungdomar.

Socialdemokraterna har föreslagit att ovan nämnda förändringar ska göras. Regeringspartierna, anförda av Moderaterna, vägrar dock att acceptera den verklighet som dom möts av. Senast idag skriver t ex Peter Danielsson och Christian Orsing, båda (M), i Helsingborgs Dagblad och hyllar halveringen av arbetsgivaravgiften för unga. 16 miljarder skattekronor hyllas trots att det bevisligen inte ger någon effekt att tala om. Det är ett strutsliknande beteende som är rent ut sagt pinsamt för någon som säger sig vilja ta ansvar. Att i samma andetag prata om bidragslinje blir löjeväckande. Större subventioner får man leta efter i det här samhället.

Dessutom använder dom den utslitna klyschan att "politken inte kan skapa jobb". Hur det rimmar med att summan som slängs bort på restaurangmomsen skulle ge 10 000 jobb i offentlig sektor återstår för Moderaterna att förklara. Och det vore ju uppfriskande om något annat än Milton Friedmans unkna teorier användes som argument. Fast det är väl för mycket begärt antar jag.

*****

Läs mer på Socialdemokraterna

2 kommentarer:

 1. 10'000 nya jobb i offentlig sektor, visst, men nu diskuterar vi nettot, inte hur många jobb regeringen kan flytta från privat till offentlig sektor.

  Jag menar varför nöja sig med 10'000 jobb? Nöj er inte med att återställa restaurangmomsen och rabatten på arbetsgivaravgiften för ungdomar. Återställ båda och höj momsen, gärna på mat för vi är överviktiga och äter för mycket kött.

  Då skulle vi ha full sysselsättning om dina teorier stämmer. Varför vill du inte ha full sysselsättning om allt som krävs är lite skattehöjningar?

  Kanske vet du också att det inte är så enkelt..

  SvaraRadera
 2. Det handlar om att använda pengarna på bästa sätt Per. Att lägga 16 miljarder på något som enligt expertisen nästan inte gett några jobb alls är ett slöseri som vi inte har råd med. Man ska värna skattebetalarnas pengar och det är inte vad regeringen gör när man slänger dom i sjön på det här viset.

  SvaraRadera