tisdag 13 mars 2012

Pappa Fredrik är trött på den nya tuppen och alla knattarna

"Roligast vinner" sa Maud Olofsson 2006 när alliansen åkte land och rike runt för att vinka till svenska folket och lova hårdare tag mot alla bidragsfuskande latmaskar som går på sjukförsäkring, a-kassa och pension. Roligt hade dom i fyra år och hårdare tag blev det tillsammans med ett raserande av stora trygghetssystem. Men i likhet med ett barnkalas så är det roligast dom första timmarna för att sedan snabbt ebba ut och bli ett ganska olidligt spektakel för dom inblandade.

Alliansen bråkar om allt känns det som just nu. Det är allt ifrån singelinsemination till vapenexport, ungdomslöner och LAS. Dessutom är det bråk om OS, euro och Palestina. Lägg där till gamla trätoämnen som sjukförsäkringen, surrogatmammor och homoäktenskap och bilden av en koalition i upplösning framträder allt tydligare. Framförallt framträder också bilden av ett gäng som verkligen inte har roligast.

Opinionsmätningarna som nu rasslar in dag efter dag pekar spikrakt nedåt för borgarna. Även SD tar stryk och dom rödgröna stormar fram mot egen majoritet. För en allians som inte ser några andra utvägar än att hålla samman är detta deprimerande värre.

Frågan är hur länge det håller. KD har skakat under riksdagsspärren i princip hela mandatperioden. Först nu när partiet gapat sig hesa under ett halvår såg man dom över fyra procent i någon mätning. Lite självständighet verkar ha gjort gott. Centerpartiet har totalhavererat under sin nyliberalism och har inte lyft på flera år. Folkpartiet har tappat mark i skolfrågan under trycket av den ena mätningen efter den andra som visar på deras skolpolitiska misslyckande. Att Björklund samtidigt vill bestycka Gotland med kärnvapen och gå med i euron har, konstigt nog (?), inte gett någon som helst utdelning i mätningarna.

På toppen sitter dessutom en trött pappa Fredrik. Trött av kärleksproblem, trött av kostnadsproblem, trött av (brist på) visioner och trött på bråkiga borgarknattar. När det nu dessutom har kommit in en tupp med stor röd kam i hönsgården så har det blivit riktigt jobbigt.

Om den rödgröna ledningen förstärks och om småpartierna i alliansen inte får ett rejält lyft så tror jag att alliansens dagar är räknade. För t ex Folkpartiet måste det vara bättre att kunna ha något inflytande tillsammans med en socialdemokratisk regering än inget inflytande i opposition mot en rödgrön majoritet.


För övrigt anser jag att Medlingsinstitutet bör läggas ner.

*****
Bloggat: Krister

Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar