fredag 30 mars 2012

Kan Saudivapen vara en "game changer?"

Igår var jag och mina partikamrater här i Rådhuset i Halmstad och mötte partikamrater. Det blev en mycket intressant dag med många nya bekantskaper. Dock fick det hela till följd att jag "missade" gårdagens stora grej. Jag noterade bara att Tolgfors avgick och när jag väl hade tid att blogga om saken så hade varenda bloggare redan skrivit om det så då kändes det ganska off att ge sig in i bloggflödet. Men idag är en ny dag och om Reinfeldt trodde att det skulle innebära nya friska tag så hade han fel. Som Johan Westerholm skrev så ligger en hel kennel begravd i den här frågan och Reinfeldt lär behöva gräva upp varenda vovve och obducera dom offentlig för att media ska sluta rota i frågan.

Problemet för Reinfeldt är att många pilar pekar i hans riktning. Vad visste Reinfeldt? Har Reinfeldt talat sanning i allt han har sagt? Har Reinfeldt kännedom om andra ministrar som varit inblandade i frågan? Att Tolgfors går betyder i grund och botten bara att ett hinder på vägen mot klarhet i saken har röjts bort. Trovärdigheten kring Tolgfors argumentation om familj och arbetssituation är noll. Att Reinfeldt varit besvärad av affären och att Tolgfors powerpoint inte räckte för att stilla regeringschefen är helt uppenbart. Tolgfors offrades men till vilken nytta för regeringen?

Heidi Avellan skrev mycket bra i Sydsvenskan igår om saken. Hon sa att "Tolgfors går, politiken består" och slår huvudet på spiken. Det goda som bör komma ur Saudivapenaffären är att Sverige stoppar sin vapenexport till diktaturer. Socialdemokraterna och övriga oppositionen krävde redan i maj förra året en översyn av reglerna men av detta blev det föga eftersom alliansregeringen har tagit för vana att förhala och till och med ignorera riksdagsbeslut.

Reinfeldt har problem på många fronter. Dock är jag tveksam, i likhet med t ex Mats Knutsson, om just Saudifrågan kommer att påverka opinionen nämnvärt. Allt handlar om vad som händer dom närmaste veckorna och om någonting kan knytas till Reinfeldt. Skulle det visa sig att Reinfeldt visste mer än han påstår så är det förmodligen spiken i kistan för Moderaterna att vinna valet 2014 på samma sätt som att tsunamikatastrofen skadade bilden av den senaste socialdemokratiska regeringen på ett irreversibelt sätt. Men det förutsätter att Reinfeldt ljugit.

*****

Bloggat: Peter J, Martin

Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar