onsdag 28 mars 2012

Jag är minst sagt förvånad över Tolgfors och Saudivapen


Jag är uppriktigt sagt förvånad. Skälen till detta är många. Men att Sten #Tomhylsan Tolgfors sitter kvar som försvarsminister är för mig obegripligt. Man kan bara spekulera men varför väljer Fredrik Reinfeldt att låta Tolgfors sitta kvar? Vore det inte lättare att låta Tolgfors ta smällen, stå med skammen och låta frågan dö? Det vore mer i linje med hur Reinfeldt har hanterat strulande ministrar tidigare. Att så inte sker väcker den omedelbara följdfrågan om vad Tolgfors vet och vad han kan tänkas avslöjas om han blir hängd. Är det så att Reinfeldt och övriga regeringen döljer något i detta som Tolgfors har att förhandla med?

Vad som också förvånar är att Tolgfors tror att han kommer att vinna striden. För även om det är så att han har Reinfeldts ärliga stöd i detta så kommer det krävas något extraordinärt för att svensk journalistkår ska ställa in grävspaden i skjulet. Är det något som Juholtshösten har lärt oss så är det att den svenska journalistkåren inte ger sig förrän dom har fällt minst en tolvtaggare. Om det sen är en generaldirektör eller kanske till och med en minister vet inte jag. Men när dom har fått vittring så stoppar man dom inte.

Jag är även förvånad, även om jag inte borde vara det, över att frågan ändå är så pass sval bland folk man pratar med. När Juholt påstods ha fuskat med hyresersättningen, vilket han rent regelmässigt inte gjorde, så var det en snackis i varenda fikarum i hela landet. Alla hade en åsikt och alla visste. Framförallt var dom flesta väldigt snabba på att döma ut det hela. Men att vi har en minister som har ansvar för ett antal myndigheter som trixar med vapenexport till en av världens grymmaste diktaturer verkar inte bekymra speciellt många. När man säger ”saudivapen” så tittar en del på en som att man pratar grekiska. Och det utan att man säger ”hashtag” ens en gång.

Frågan om Tolgfors och Saudiaffären kommer att leva ett bra tag till misstänker jag. Personligen tycker jag det är ganska tråkigt. Det är förjävligt att Sverige säljer vapen och kunskaper om vapen, övervakning m.m till en diktatur. Att man då får skit under naglarna är inte ett dugg förvånande. Mindre ”realpolitiska” hänsyn och mer hjärta är vad som behövs i just den här frågan. Och det gäller den stora majoriteten av våra politiska företrädare i riksdagen.*****


Bloggat: Krassman och Martin

 Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar