torsdag 15 mars 2012

Hur resonerar en borgare?


Ibland får jag inte ihop det hur borgarna tänker. Som t ex idag när vi hade bokslutsseminarium för Helsingborgs stad på Dunkers kulturhus. Då står borgerliga företrädare tillsammans med tjänstemän på scenen och presenterar vad dom är "bra på" och vad som är "utmaningar". När det är dags för frågor ställer sig en av mina kamrater upp, den i bloggosfären välkände Jan Andersson, och menar att skolpersonalen samstämmigt säger att dom vill ha mer frihet ute på dom enskilda skolorna. Dom vill bland annat inte att kommunfullmäktige ska bestämma vilken antimobbningsmetod som ska gälla på skolorna eftersom personalen anser att dom är mer lämpade att bestämma det själva.

Ordföranden i Barn- och utbildningsnämnden, folkpartisten Christer Rasmussen, svarar då att Jan Andersson för en politisk diskussion och att den inte ska tas på bokslutsseminariet. Detta samtidigt som han själv har stått och pekat på vilka områden som hans borgerliga styre, enligt sig själva, sköter bra och vilka utmaningar som finns. Sen har han skickat fram sina tjänstemän för att prata om t ex politiskt beslutade tjänstegarantier. Ett märkligt sätt att resonera helt enkelt där borgarna inte anser sig prata politik men när oppositionen har synpunkter är det plötsligt politik och då ska det tigas.

Ett annat exempel på när jag inte fattar hur borgarna resonerar är ROT- och RUT-avdragen för utlandssvenskar. Dessa avdrag är konstruerade så att man kan få t ex ROT-avdrag för sin sommarstuga i Spanien. Något som knappast tjänar syftet att skapa jobb i Sverige. Det borde alltså, från en borgerlig synvinkel, ses som ett direkt brott mot deras sk arbetslinje. Men icke. I skatteutskottet biföll borgarna inte oppositionens förslag om att ändra reglerna. Borgarna är alltså, trots all (deras egen) logik, för att utlandssvenskar ska få göra skatteavdrag i Sverige.

Mycket mer behöver man väl knappast tillägga. Att förstå en borgare är inte alltid det enklaste. Inte ens när dom får 30 minuter på sig och en Powerpoint till hjälp är det alltid helt klart vad dom tycker, vad dom gjort eller vad dom menar.*****

Bloggat: Martin, Alliansfritt SverigeLäs mer på Socialdemokraterna

8 kommentarer:

 1. Vad gäller RUT/ROT så bryter det mot EU-rätt att begränsa avdraget, det borde ledande politiker veta.

  SvaraRadera
 2. Om det är så kommer väl Sverige antingen att få förhandla fram ett undantag alternativt ta bort såväl RUT som ROT. Mig gör det samma. Avdrag som ska skapa jobb i Sverige ska göras i Sverige.

  SvaraRadera
 3. Intressant att se hur (s) nu börjat samarbeta med Sverigedemokraterna. I Danmark är ju samarbetet redan etablerat mellan socialdemokraterna och främlingsfientliga Dansk Folkeparti. Så Åkesson får kanske plats i en ev (s)-regering 2014?
  http://denkorteavis.dk/lead/ralfs-kommentar-til-tirsdag-3/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kvalificerat BS. Ett samarbetet bygger på att man pratar med varandra, utbyter information, resonerar sig samman och pga detta kommer till samma ställningstagande. Att SD röstar på ett rödgrönt eller S förslag är deras grej och har inget med samarbete att göra.
   Bättre kan du Thomas.

   Radera
  2. Eftersom Gucci-Helle har börjat ett öppet samarbete med ett främlingsfientligt parti, innebär det att de danska socialdemokraterna är sämre människor än sina svenska partikollegor? Eller bara att de är mer sugna på makt?

   Radera
  3. Ditt påstående gällde huruvida svenska S samarbetar med SD och mitt svar gällde den saken. Vad dom danska kamraterna gör får stå för dom. Att dom danska socialdemokraterna har gjort bort sig rejält under 2000-talet i sitt förhållande till extremhögern har jag tidigare kritiserat och påpekat. Det gör jag gärna igen. Lika så kritiserar jag gärna den danska borgerligheten som hade extermhögern som stödkäpp under hela sin regeringsperiod.

   Radera
 4. Är du kritisk till socialdemokraternas samarbete med extremvänstern ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mig veterligen har S inte samarbetat med extremvänstern. Du får gärna ge exempel på detta i så fall. Och nej, Vänsterpartiet är inte extremvänster.

   Radera