fredag 2 mars 2012

Gör Håkan Juholt till ansvarig för kulturen

Stefan Löfven fortsätter sin resa runt i Sverige. Resan som tar sikte på innovationer och tillväxt är föredömlig på många sätt. Precis som när Håkan Juholt reste runt i landet, dock av andra skäl, så tror jag det är så en partiledare för Sveriges största parti måste agera. Att resa runt och träffa företrädare för näringsliv, föreningsliv, akademi och parti är ett väldigt bra sätt att bygga förtroende. Juholts resa stärkte honom internt. Jag är övertygad om att Löfven kommer att bli stärkt såväl internt som externt genom sin resa.

Just Juholt kommer upp idag eftersom Löfven besökte Kalmar igår. Östran fick en pratstund med Löfven och som sanna lokalpatrioter blev det en diskussion som på många sätt tog avstamp i Håkan Juholt. Löfven har varit tydlig med att han inte ser Juholt som en förbrukad resurs att slänga på historiens soptipp och detta tycker jag är mycket klokt. Juholt är mycket duktig och kompetent även om han inte lyckades axla partiledarskapet på ett tillfredställande sätt. Hans engagemang i t ex kulturfrågor är föredömligt.

Vänsterpartiet har ju valt att använda Lars Ohly i en roll som kulturpolitisk talesperson och jag tycker att S ska göra det samma med Juholt. Sätt honom som ansvarig för kulturområdet. Tänk vilken motvikt det hade blivit med den retoriskt skicklige Juholt gentemot den anonyme och andefattige Lena Adelsohn Liljeroth. Och dessutom är det ju så att om det är något område där man kan acceptera lite flummighet och snurrighet så är det väl kulturen? Kreativt tänkande och vilda idéer är ju snarare en styrka där än en svaghet.

*****

Bloggat: Björn vill också se Juholt i en framträdande position

Läs mer på Socialdemokraterna

3 kommentarer:

  1. Vi vet inte hur Juholt hade klarat partiledarrollen, om han hade fått mer normala arbetsvillkor, som andra nytillträdda partiledare till både höger och vänster. Men drevet startade omedelbart med att han angreps genom sin sambo, att hon inte skulle duga som "rikets första dam". Därtill verkar han ju ha varit utfryst av vissa kretsar inom sitt eget parti. Det var ett internt drev, som leddes av Attendo Care eller Caremas PR-konsult inom s.

    Kvällspressens, och i synnerhet Aftonbladets drevupplägg under hösten är en studie i hur man driver en person till psykiskt sammabrott. Nya angrepp hela tiden, så att det inte blir någon tid till återhämtning. Aftonbladet var ju dessutom under den här tiden en instruktionsbok i mobbning för skolelever.

    Lena Mellin är nog den värsta psykiska ohälsofaktorn i hela Sverige. Som nyhetschef är hon ju även ansvarig för försöket att splittra kungafamiljen med lögner från en gangster, som media har stöttat, när han försökt pressa pengar av hovet. Vem granskar granskarna? Jag är verkligen nyfiken på de två prestigefyllda journalistpris som Mellin fick under 90-talet. Var de belöning för hederligt journalistiskt arbete eller för upplagehöjande snask?

    Jag har redan föreslagit att Juholt ska skriva två böcker. Den ena ska heta "Det sovande folket vaknar" och handla om nutiden. Hur svenska folket vaknar till en hård verklighet och upptäcker att drömmen om det goda borgerliga samhället bara var en dröm. Den andra ska heta "Hundra år efter Reinfeldt" och vara ett slags fortsättning på de visioner som närdes i början av 1900-talet. Den ska handla om ett framtida samhälle, som ter sig helt orealistisk för de flesta nu levande.

    Om hundra år kommer de flesta att pensionera sig när de fyller 75 år. 20-timmars arbetsveckan är införd för länge sedan, och man diskuterar om man ska våga gå ner till 15 timmar veckoarbetstid. De flesta ungdomar kommer att välja yrkeslinjer och börjar jobba i de tunga arbeten som fortfarande finns när de fyller 18 år. Vi samma ålder väntar de unga familjerna sitt första barn.

    Med tanke på den höga pensionsåldern, 75 år, samt den tidiga familjebildningen, 18 år, kommer det att te sig naturligt med ett 20-årigt studieavbrott, varunder man skaffar sig praktisk arbetserfarenhet samt uppfostrar barn, innan man läser in den teoretiska gymnasiekompetensen och utbildar sig till ett fysikt lättare jobb.

    Några utslitna byggnadsarbetare och vårdbiträden i åldern 55+, vilka inte orkar fortsätta till 65 och dessutom känner sig för gamla för att omskola sig, kommer inte längre att finnas. Den biologiska klockan kommer att avgöra livets olika skeden, när det är dags att byta jobb. Och när det är dags att vidga perspektivet från den egna familjen till hela samhället och kanske göra en politisk karriär.

    Men nu vill jag föreslå en tredje bok. Men den ska inte Juholt skriva själv, för det ska vara en intervjubok, där han berättar om tiden som partiledare, om intrigerna och dreven.

    Juholts berättelse ska infolieras med annat material, såsom vetenskapliga analyser om medias roll som "Tredje statsmakt", hur ägarna styr bakom kulisserna, och kanske intervjuer med drevjournalisterna själva. Vad driver dem?

    Lars Flemström

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ser med spänning fram mot böckerna om dom skrivs! Det vore mycket intressant!

      Radera
    2. Kul att du tycker det! Då får vi hoppas att HJ läser det här och tycker att det var en bra idé. Två böcker ska han skriva själv. Den tredje ska någon annan skriva och den ska delvis (till större delen) bygga på intervjuer med Juholt, men författaren ska komplettera med eget material, som han /hon gräver fram själv. Det är bättre om någon annan skriver, eftersom det är svårt att tala i egen sak.

      Hundraårsboken är viktig. Vår tid präglas av alldeles för snäva tidsperspektiv framåt. Och i det korta perspektivet ter sig de stora och nödvändiga samhällsförändringarna som "orealistiska". Det var inte bara kapitalisterna som muttrade, när kravet på åtta timmars arbetsdagen fördes fram.

      Det gjorde nog många arbetare också, eftersom timlönen var så låg så att inte ens tolv - tretton timmar räckte till för en vettig inkomst. Och hur många av dessa rallare, som byggde banvallar med spade och skottkärra, kunde ana att grävmaskiner skulle komma att konkurrera med den mänskliga arbetskraften och bli lönsamma, när timlönen för arbetare höjdes? Grävmaskinen är en gammal uppfinning, som gjordes redan under slutet av 1700-talet.

      Men det kom att dröja till mitten av 1900-talet innan grävmaskinerna konkurrerade ut det manuella arbetet även vid grävjobb i lättgrävda jordlager. Grävmaskiner är spännande maskiner, eftersom de är konstruerade med den mänskliga armen och handen som förebild.

      Men framtidstron, övertygelsen om att KOMMANDE generationer skulle få det bättre, även om man själv inte skulle hinna åtnjuta frukterna av sitt politiska slit under sin egen livstid. Som du kanske har sett på bloggarna har jag kämpat energiskt för den arbetstidsförkortning, som vi faktiskt utlovades när rationaliseringsavtalet skrev under 1970. Detta trots att mitt eget yrkesliv är över. Borde jag inte i stället kämpa för mitt eget kollektiv, pensionärerna?

      Vad jag speciellt tänker på är alla pappor (och kanske mammor också) som slitit ut sig i fabriker för att finansiera sina barns studier. Helt självuppoffrande, utan att tjäna något själva på det. Men s har låtit mp, som är ett bakåtsträvarparti, få patent på begreppet "för kommande generationer".

      Slet ut sig i fabriker för att deras barn skulle avancera socialt. Inte för att de själva skulle slippa ifrån det tunga slitet. Men börjar det inte bli dags för det också? Kanske inte på kort sikt, men senast om hundra år.

      Reinfeldt var fel person att tala om pension vid 75 år, med den politik han har fört. Men omplanterad i socialdemokratisk jord är idén inte alls dum. Samma sak med major Björklunds yrkesgymnasier, som inte ger behörighet till högskolan. Björklund har försvarat sitt förslag med att lova en utbyggnad av den vuxenutbildning, som han själv har rivit ner!

      Men idén är inte alls dum, om den implementeras i ett samhälle där ungdomar får jobb (med riktig lön!) direkt efter yrkesgymnasiet och bildar familj tidigt, så att barnen är utflugna när föräldrarna vid 38 - 40 års ålder börjar utbilda sig till nästa yrke. En lång utbildning mitt i livet blir lönsam för både den enskilde och samhället om ett nytt långt yrkesliv under 30 år väntar efter examen vid 45 år.

      Det är ett alltfår lite uppmärksammat problem att förstföderskornas medelålder hela tiden stiger till följd av ungdomsarbetslöshet och / eller långa utbildningar, så att förstföderskornas medelålder snabbt närmar sig 30 år.

      Samhället måste inrättas så att det är anpassat efter människans naturligas åldrar. Det är väl ändå inte för bara för njutningens skulle som vår Skapare (om vi tror på honom) - eller det naturliga urvalet - har bestämt att människan ska vara sexuellt mest aktiv i övre tonåren och under det tidiga vuxenlivet?

      En sådan bok om framtiden, en bok som släpper gråvädersrealisen, skulle aldrig kunna skrivas av en person som samtidigt är partiledare och ansvarar för dagspolitiken - om nu en partiledare öht har tid att skriva böcker. Hur mycket har det inte klagats på att s saknar visioner, en BERÄTTELSE om det framtida samhället?

      Radera