torsdag 8 mars 2012

Fler unga spolar kröken till min stora glädje

Fler unga män låter bli att dricka alkohol. Detta är mycket glädjande. Själv tillhör jag tydligen fortfarande kategorin "unga män" eftersom jag är 29 år och jag är också en av dom som inte dricker alkohol. Jag har varit nykter sedan 2006 och på många sätt är det mitt bästa beslut någonsin. Jag kan nämligen inte hantera alkohol och den har bara orsakat mig och min omgivning lidande genom åren. Så jag slutade.

Jag tror att många killar väljer bort alkoholen pga träningen. Det är många unga killar som stoltserar med att dom inte dricker alkohol i omklädningsrummet på gymmet där jag tränar och det gör mig glad. Att sen en del av dom nog inte är helt rena från diverse andra substanser är en annan femma. Att dom låter bli alkohol är i alla fall ett steg i rätt riktning.

Den fria införseln är dock fortfarande problematisk. EU borde ha en betydligt mer restriktiv alkoholpolitik och där tror jag Sverige har en stor roll att spela. Att tala om alkoholens samhällsekonomiska skadeverkningar i en tid av ekonomisk kris borde vara en framkomlig väg. Anders Borg har ju höjt skatten på bland annat öl och vin så utifrån hans synvinkel ska det väl inte vara några problem att gå Folkhälsoinstitutet till mötes. Vad som gör mig mest rädd är att socialnämnder runt om i landet tvingas spara och därigenom måste dra ner på det icke lagstadgade förebyggande arbetet. Alkoholpolitiken är inte bara en nationell fråga i mitt tycke utan allting hänger samman. Där måste regeringen och kommunerna bli betydligt bättre på att dansa i takt.


*****

Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar