onsdag 28 mars 2012

Den "osynliga handen" borde sopa framför egen dörr först

Svenska internetoperatörer vill göra det omöjligt att ringa gratis via nätet. Bland annat Telia tänker införa ett stopp för användandet av t ex Skype. Detta av den enkla anledningen att Telia inte gillar att folk ringer gratis. Jag tycker detta är helt åt helsike.

Det sticker i ögonen på Telia och deras operatörskompisar att man betalar en fast avgift för att surfa fritt och använder dom tjänster som internet har att erbjuda gratis. Men istället för att hänga med i den digitala utvecklingen och själva plocka fram gratistelefoni som finansieras på alternativa vägar via reklam, tjänsteavgifter vid samtal till fasta nätet, tilläggstjänster som musiknedladdning eller dylikt så väljer Telia att göra det klassiska misstaget att försöka motarbeta utvecklingen. Dom försöker använda sin storlek och sin makt över det svenska nätet till att hålla emot den ständiga evolution som internet befinner sig i. Det är bakåtsträvande, trångsynt och monopolistiskt. Produktionsmedlen förändras till det bättre och då gäller det att bejaka detta för att överleva in i den nya tiden som komma skall. Att inte förstå detta betyder i regel undergång för den egna verksamheten.

Dock är det inte speciellt förvånande. Operatörsbranschen, som även tillhandahåller sådana godbitar som fast telefoni och digital-TV, är inte kända för att vilja kundernas bästa. Den där "osynliga handen" som liberalerna talar om har inte riktigt, föga förvånande, infunnit sig. Istället är det en mycket synlig hand i form av Konkurrensverket, PTS och EU-kommissionen som gång på gång har fått styra upp marknaden för att kunden ska få priser som är rättmätiga och ärliga. Branschen har nämligen en lång historia av förvirrande marknadsföring, värdelösa prisjämförelser och ockerpriser bakom sig. Man kan med lätthet säga att t ex Telia borde sopa framför egen dörr innan man börjar gnälla.

*****

Bloggat: Saudivapen rullar vidare bland annat hos Peter J. Martin och Roger om S utveckling, Peter A och Kulturbloggen om skolan.

Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar