onsdag 14 mars 2012

Alla andras fel utom regeringens?

Det har varit ganska lugnt nu ett par dagar för Tomhylsan Tolgfors. Inget konstigt med det. Alla journalister som närvarade vid Tomhylsans presskonferens lär ju ha drabbats av posttraumatisk uttråkning och det tar som bekant ett tag att hämta sig ifrån en sådan chock. Men nu har det återigen börjat röra på sig och då bekräftas förra veckans teorier. Någon måste ljuga i Tolgforshärvan.

Förre detta generaldirektören Madelene Sandström ger idag en intervju i SvD. Hon säger en del intressanta saker och är väldigt öppen med vad det handlar om. Detta i ett ärende som enligt Tolgfors är fullt av sekretess som förhindrar djupare analyser i offentlighetens ljus.

"– Jag skulle inte kalla det för en förstudie. Vi fick en rad frågeställningar från saudierna och sammanställde svaren. Det var inga hemliga svar och jag minns att vi bland annat kopierade ett stycke från en bok från 1960-talet som går att låna på biblioteket. Det handlade definitivt inte om att vi skulle bygga en fabrik, säger hon."  - SvD

Dessutom är Sandström tydlig med att Tomhylsan inte riktigt presenterar allt underlag trots sin välfyllda Powerpoint-föreläsning.

"– Jag tycker nog inte att man som minister ska gå ut och beskylla en myndighet för saker och ting utan att kunna visa underlag på det, säger hon." - SvD

Det stannar dock inte vid Sandströms kritik. En annan FOI-chef, Jan-Erik Rendahl, säger till Ekot:

"– Det kan jag absolut inte acceptera. Det är självklart att det inte hade kommit fram en underskrift om inte departementet varit insatt i det. Det är fullständigt löjligt." - SR

Rendahl konstaterar också att han tycker att nuvarande generaldirektör för FOI, Jan-Olof Lind, bör avgå.

Utöver all röra kring Tolgfors uppstår också allt fler frågor kring vilken roll Carl Bildt och utrikesdepartementet har i hela soppan. Dessutom kvarstår frågan vad Fredrik Reinfeldt visste. Regeringen gör just nu allt för att ta död på affärer. Tomhylsan Tolgfors gör sig t ex omöjlig att nå för en kommentar när Ekot söker honom och taktiken att endast uttala sig i välregiserade sammanhang, beväpnad med en arsenal av PP-sidor, utkristalliseras allt tydligare.

Frågan är om den svenska journalistkåren orkar gräva upp hela den här affären eller om regeringens krishantering kommer att segra.

*****


Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar